Fan Yilin, Viktorija Komova, Madison Kocian och Darija Spiridonova fick osannolikt nog alla samma poäng. Foto: TT

Guldrekord – fyra stod överst på pallen

Uppdaterad
Publicerad

Det blev trångt högst upp på prispallen när damernas final i barr avgjordes i gymnastik-VM på lördagen. Inte mindre än fyra gymnaster tilldelades samma poäng och fick därmed även var sin guldmedalj av arrangörerna i Glasgow.

Först ut att nå guldresultatet – 15,366 – var kinesiskan Fan Yilin för sitt närmast tyngdlagstrotsande program. Därefter fick ryskan Viktorija Komova, världsmästare 2011, exakt samma poäng.

När även Madison Kocian, USA, belönades med 15,366 poäng började både gymnaster och åskådare dra på smilbanden.

Och när det alldeles osannolika visade sig bli sannolikhet i och med ryskan Darija Spiridonovas poäng – 15,366 – blinkade fram på tavlan visade det sig att prisceremonin blev en utmaning för arrangörerna, som tvingades ställa in flagghissningen. Tre nationsflaggor fick inte plats högst upp.

När guldmedaljörerna kramade om varandra möttes de av stående ovationer.

– Jag har aldrig sett något liknande och trodde inte ens att det var möjligt. Men det är fantastiskt att vi är här tillsammans och delar på segern, sade Spiridonova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.