Foto: Från Facebookfilmen

Pressade barn till gråt – nu utesluts föreningen

Uppdaterad
Publicerad

En gymnastikklubb i Stockholmsområdet laddade upp en film där deras aktiva pressas till gråt på träning. Nu utesluts de, kan SVT Sport berätta. ”Den här typen av träningsmetoder är skadliga och farliga”, säger generalsekreterare Johan Fyrberg. 

Den gymnastikklubb som laddade upp en video där en av deras aktiva pressas till gråt vid en stretchingövning kommer uteslutas. Det har det svenska gymnastikförbundet beslutat.

– Den här typen av träningsmetoder är skadliga och farliga. Så förbundsstyrelsen har beslutat att inleda en uteslutningsprocess, säger Johan Fyrberg till SVT Sport.

Polisanmälan

Förbundet, som gjorde en orosanmälan för våld mot barn till ansvarig kommun, har också gjort en polisanmälan.  Förbundet höll ett föräldramöte på lördagen efter att videon släpptes. Där informerades klubben om uteslutningsprocessen.

– De flesta föräldrarna fick signaler som de tog på allvar, säger Fyrberg. Ansvarig kommun har sedan tidigare valt att stänga av föreningen tills beslut tagits. Förutom tvivelaktiga träningsmetoder upplever förbundet att föreningen inte uppfyller kraven för att vara en förening, vilket är den andra anledningen till uteslutningen.

Utesluts på fredag

Det är något som tidigare bekräftats av en av ledarna till SVT Sport.

– Vi har inte lämnat in papper i tid, årsprotokoll och mötesprotokoll, och får ingen hjälp av förbundet. Lämnar vi hundra papper vill de ha hundra till. Alla vi jobbar så vi har inte tid och förbundet hjälper oss inte med information. Ledaren hävdade då dessutom att avstängningen inte alls hade att göra med våld.

– De stänger av oss på grund av att vi saknar papper, inte på grund av våld. De vet att det inte finns våld i föreningen.

På fredag om tre veckor utesluts gymnastikföreningen, om de inte väljer att överklaga beslutet.

SVT Sport har pratat med föreningen. De vill inte lämna någon vidare kommentar, men har inte bestämt än om de ska överklaga eller inte.

Tipsa SVT

Har du varit med om någon liknande händelse? Maila svtsport@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.