Världscupsegraren missar OS

Uppdaterad
Publicerad

I fredags vann hon i världscupen efter ett års skadefrånvaro. I dag kom beskedet att en ny skada stoppar henne från OS i Rio de Janeiro. ”Jag känner att jag hade kunnat prestera i Rio. Det har varit mitt mål sedan 2012”, säger Jonna Adlerteg till SVT Sport.

Den inre menisken på det vänstra knäet har tagit skada. Det gör att hon inte kommer kunna vara med i OS–kvalet som är i Rio de Janeiro om knappt tre veckor.

– Det är jättejobbigt. OS i Rio har varit mitt mål sen OS 2012. Jag känner att jag höjt min nivå sen dess, att jag hade någonting i Rio att göra, jag känner att jag hade kunnat prestera och hade ögonen på en final, säger Jonna Adlerteg till SVT Sport.

Kände att något gick fel

I sitt sista hopp i comebacken så tog hon hem segern i världscuptävlingen i barr, i Qatar. Samtidigt kände hon att något gick fel.

– Jag gjorde en bra landning, det var inte som när jag gjorde illa mig förra gången, för då åkte knäet åt sidan, nu var landningen bra men det kändes inte bra i knäet, säger Jonna Adlerteg till SVT Sport.

Istället för att fira sin seger högst upp på pallen så kördes Jonna Adlerteg direkt till sjukhuset i Doha, Qatar. Där befarade man att korsbandet slagits upp, men man kunde inte säga något med säkerhet. I dag undersöktes hon i Stockholm och magnetkameraundersökningen visade då att korsbandet är helt men att den inre menisken på vänsterknä tagit skada. Nu väntar operation och OS–kvalet som bara är knappt tre veckor bort kommer bli en omöjlighet.

– Jag tror ändå att jag har mina bästa år framför mig, det känns som det. Det är OS i Tokyo 2020 som gäller nu, säger 20–åriga Jonna Adlerteg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.