Foto: Bildbyrån

Gymnastiktränaren slipper åtal

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen läggs ner i brist på framträdande brottsoffer.

Det var problem med en osund ledarkultur som föranlade att förbundet tvingades anmäla en aktiv tränare, skrev DN då. Det fanns uppgifter om att barnen utsattes får både viktkontroll, manipulation och bestraffningar. En åklagare inledde då en förundersökning.

– Jag såg inte någon annan utväg än att polisanmäla, sa förbundets generalsekreterare Johan Fyrberg till DN.

Men nu kommer informationen att den läggs ner, detta på grund av att möjliga brottsoffer inte vågar träda fram och på grund av att det saknas uppgifter kring händelseförloppet. Dessutom vill inte personen som lämnat uppgifterna medverka i någon förundersökning.

Det kan däremot ändras om offer vill träda fram.

”Krävdes en polisanmälan”

Beslutet som åklagaren tillkännagav påverkar inte Fyrbergs tankar kring det inträffade.

– Men jag står fast vid att det som kom till min kännedom var av så allvarlig art att det krävdes en polisanmälan. Jag hade agerat på samma sätt igen, säger Fyrberg till DN.

Men samtidigt är han inte chockade över att åklagaren väljer att lägga ner förundersökningen.

– Det krävs ju att människor träder fram och berättar, och det här är en sådan situation där det kan vara problematiskt att kliva fram, säger han.

Polisen har gjort sin behömning, men ännu har förbundet inte gjort sin.

– Vi har ju fortfarande en anmälan att ta hänsyn till. Vederbörande är inte dömd, men det finns en problematik och en oro kring en av våra tränare som vi måste förhålla oss till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.