Mathias Fredriksson är SVT Sports nya expert i längdskidor

”Halfvarsson och Kalla hetast”

Uppdaterad
Publicerad

SVT-experten Mathias Fredriksson håller Calle Halfvarsson som favorit inför herrarnas 15 kilometer fristil i Bruksvallarna, trots Johan Olssons seger i fredagens 10 km klassiskt.  – Calle såg jättebra ut. Bra efter backarna och ett väldigt driv vid krönen, berömmer Fredriksson.

Calle Halfvarsson tog en klar ledning i mål i fredagens lopp och ropades till och med ut som segrare av speakern. Halfvarsson var själv så säker på segern att han tappade tid i slutet. Johan Olsson, med ett senare startnummer, fick vittring och spurtade hem segern.

SVT Sports expert Mathias Fredriksson var imponerad av veteranens insats, men tycker ändå att Halfvarsson ser hetast ut inför 15-kilometersloppet.

– Han trodde det var klart och gav bort segern till Olsson. Calle slog av på takten och tappade jättemycket tid i slutet.

Förbundskaptenen Rikard Grip varnade tidigare i veckan för att den nya tuffa banan Burksvallarna passar Calle Halfvarsson.

Fredriksson verkar också ha sett potentialen i 25-åringens åkning. 

– Calle såg jättebra ut. Bra efter backarna och väldigt bra driv vid krönen. Stakningen såg rapp och fin ut.

Charlotte Kalla vann fredagens 6-kilometerslopp överlägset och är storfavorit. Bakom henne lyfter Fredriksson fram Anna Haag.

– Hon brukar ha problem i början av säsongen. Tredjeplatsen nu gav henne självförtroende. Överraskande positivt.

Sofia Henriksson som blev tvåa i seniordebuten kan bli något riktigt stort, menar Fredriksson.

– Vi kan inte ha förväntningar på en debutant men vi kan ha förhoppningar. Vi kommer att ha en otroligt bra världscupåkare, kanske inte i år men snart.

Vinterstudion har premiär på lördag och förutom längd från Bruksvallarna utlovas bilder från norska premiären i Beitostölen. 

SVT:s nygamla alpina expert Anja Pärson är gäst. Dessutom möter Johan Ejeborg alpinstjärnan Lara Gut, som tycker att damernas backar är för lätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.