Hallå där, Rune Haraldsson, 96 år

Uppdaterad
Publicerad

Reportaget om dig som sändes i Sportspegeln igår har fått mycket stort genomslag. Kunde du se det själv?

– Ja, haha! Det blev ju ett fantastiskt fint reportage. Och det var ju väldigt fina bilder. Jag såg det i min husvagn. Jag är uppe i Sälen för att åka skidor och kommer vara här fram till påsk. Vi är ett gäng gamlingar som brukar träffas här varje år vid den här tiden.

Så det är inte bara orientering i ditt liv...du åker skidor också?

– Ja, oh ja! Jag älskar skidåkning och har åkt i hela livet. Bland annat har det blivit 25 Vasalopp. Jag var för övrigt nere i alperna i januari och åkte skidor också.

Hur orkar du egentligen?

Jag har haft lyckan i livet att få vara frisk. Jag blev opererad för blindtarmen när jag var ung. Men det är nog det enda jag råkat ut för. Vad jag kan komma på. Nyligen lämnade jag prover för en hälsokontroll. Och läkaren ringde mig och sa att jag inte behövde komma för något personligt besök om jag inte ville. Vi kunde vänta med det, sa han. Det var ju ett skönt...men lite märkligt besked, ha ha!

Blir det Vasaloppet i år?

– Nej, jag skulle nog kunna orka åka...men nuförtiden går det lite för långsamt. Och jag skulle hamna så långt bak i startfältet så att spåren blir alldeles för dåliga. Lika usla förhållanden som på fem-milen i Falun igår, ha ha!

Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att jag får fortsätta att få vara frisk naturligtvis. Jag mår väldigt bra. Det enda jag är lite orolig för är ögonen. Jag har börjat se lite sämre...och att synen till slut ska bli så svag att jag inte får köra bil längre. Att dom tar körkortet för mig. Det skulle vara otroligt tråkigt. Jag älskar verkligen att köra bil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.