Northugs seger ger världscupledning

Uppdaterad
Publicerad

Petter Northug vann slottssprinten och tog samtidigt över ledningen i totala världscupen före Dario Cologna och Alexander Legkov som åkte ut tidigt.

– Det var ett taktiskt bra lopp, jag försökte hitta rätt position och låg längst bak i motvinden och åkte sedan framåt in mot upploppet. Och min stakning fungera bra nu, säger Northug efter att ha vunnit finalen med flera meter före landsmannen Eirik Brandsdal.

– Oj, vad Northug imponerar, vilken uppvisning, säger SVT:s expert Anders Blomquist som nu tror Northug tar hem hela världscupen.

– Han har ett mycket bra läge att stå som slutlig segrare. Tävlingarna som är kvar i Falun passar Northug väldigt bra. Sen verkar Cologna inte vara i form.

Petter Northugs yngre bror Tomas Northug blev femma i finalen.

Peterson tröttnade på upploppet

Emil Jönsson missade finalen, därmed stod hemmapublikens hopp till Teodor Peterson. Han var med i täten in på det branta upploppet, men slutade fyra i finalen.

– Jag blev lite trött sista biten och kunde inte svara emot när Bransdal kom förbi, säger Peterson till SVT Sport.

Calle Halfvarsson och Daniel Richardsson åkte ut i kvartsfinalen medan Marcus Hellner missade en plats i kvarten med minsta marginal. Även Johan Olsson åkte ut i kvalet.

Inga svenskor till final

Charlotte Kalla, Magdalena Pajala och Ida Ingemarsdotter gick vidare till semifinal i Slottssprinten, men ingen av dem lyckades avancera till finalen. Precis som i kvarten tröttnade Kalla i slutskedet. Hon blev fyra, men tiden räckte inte. Pajala blev femma i samma heat; Ingemarsdotter blev sexa i sitt.

– Visst känns det lite trist att inte gå vidare till final, säger Kalla, som ändå har ett bra utgångsläge i den minitour som just startat, till SVT Sport.

Polskan Justyna Kowalczyk var urstark i finalen och vann närmast före den norska skiddrottningen Marit Björgen.

– Mina skidor var perfekta. Jag hade helt enkelt en bra dag, säger Kowalczyk efter sin första seger i Stockholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.