Lewis Hamilton – innan kraschen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Upplagt för Rosberg efter krasch

Uppdaterad
Publicerad

VM-ledande Nico Rosberg har ett drömläge inför Tysklands GP i formel 1. Tysken finns i pole position samtidigt som hårdaste konkurrenten och stallkamraten Lewis Hamilton startar långt bak efter sin krasch i kvalet.

Nico Rosberg har aldrig vunnit Tysklands GP, men efter dramatiken i lördagens kval har han nu en gyllene chans inför hemmapubliken. Lewis Hamilton – som vann senaste deltävlingen och som bara är fyra poäng efter i VM-sammandraget – kraschade i kvalet. Bromsarna låste sig på höger framhjul och britten åkte av i en hastighet över 250 kilometer i timmen. Bilen hamnade i en barriär uppbyggd av många lager av däck och Hamilton kunde omskakad ta sig från platsen på egna ben. Hamilton klagade över smärtor i sina knän, men kommer att köra söndagens lopp.

”Kom som en rejäl chock”

– Jag har lite ont, men det det är inte så konstigt. Det var en rejäl krasch. Bilen kändes otroligt bra och jag vet ju hur många tester som gjorts med bromsarna och det har inte varit några problem. Ändå händer det här och det kom som en rejäl chock när det plötsligt låste sig, sade Lewis Hamilton, som får starta i det åttonde ledet.

Formel 1

Nico Rosberg var snabbast i kvalet.

– Det känns fantastiskt att ha pole position i hemmatävlingen, men jag hade gärna haft en öppen match mot Lewis, sade Nico Rosberg, som har en bra chans att åter öka det poängmässiga försprånget mot stallkollegan.

Ericsson misslyckades

Bakom Rosberg var finländaren Valtteri Botta näst snabbast i kvalet, följd av brasilianaren Felipe Massa och dansken Kevin Magnussen.

För den svenske föraren Marcus Ericsson blev lördagen misslyckad. Problem med hydrauliken gjorde att svensken inte fick någon kvaltid alls och han får därmed starta sist av alla på depårakan i Tysklands GP.

– Det var naturligtvis en besvikelse, men jag tror bilen kommer att vara okej till loppet och jag tror vi kan göra bättre ifrån oss än i de senaste racen, sade Marcus Ericsson på Caterhams hemsida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Formel 1

Mer i ämnet