Hammarby vann semifinal efter straffdrama

Uppdaterad
Publicerad

Hammarby leder semifinalserien mot Sandviken med 2-0 i matcher tack vare kvällens seger hemma på Zinkensdamm. Bajen vann med 10-8 efter ett straffdrama.

– Fruktansvärt skönt. Det här behövde vi, säger Hammarbys målvakt Patrik Hedberg till SVT Sport.

Sandvikens Erik Pettersson gjorde tre mål under ordinarie tid och missade en jättechans i förlängningen. I straffläggningen var Erik Pettersson den första som missade. Två straffmissar senare (av Hammarbys Robert Rimgård och Sandvikens Daniel Bäck) dundrade Markus Kumpuoja in Bajens avgörande straffmål. Han fick glädjefnatt, kastade hjälmen i isen och såg ut att vilja ta hela Zinkensdamm i sin famn. Erik Pettersson hade desto lättare att hålla sig för skratt efter den dramatiska semifinalen.

– Det första jag tänker är att jag vill slå om straffen. Det är inget roligt att bli syndabock, säger Erik Pettersson till TT.

Erik Pettersson sköt 4-4 på volley efter 84.12. Denna vackra fullträff var början på en målexplosion. Adam Gilljam satte 5-4 till Hammarby på en retur efter 85.03, men 40 sekunder senare kvitterade Linus Forslund när han kom fri med Hammarbys målvakt Patrik Hedberg. Sandviken gjorde även nästa mål; efter 87.53 skickade Daniel Mossberg in 6-5 till gästerna från Gästrikland på en studsande boll. Hammarby fick dock till ett 6-6-mål, efter 89.59, när Kalle Spjuth spelade snett inåt bakåt till Ulf Einarsson som prickade in målet som innebar förlängning.

Sandviken såg ut att kontrollera matchen när Erik Pettersson gjorde 3-1 efter ett friläge i början av andra halvlek. Hammarby flyttade dock fram positionerna, delvis beroende på att Sandviken drabbades av tre tiominutersutvisningar. Även i förlängningen åkte Saik på en utvisning.

Sandviken valde att få möta vinnaren av Hammarby och Vänersborg i semifinalen och var favorit före semifinalserien. Nu krävs dock tre raka segrar för att laget ska få spela SM-final på Tele2 Arena lördagen den 14 mars. Nästa match spelas på onsdag, i Sandviken. En eventuell fjärde match äger rum i Stockholm på fredag medan en eventuell femte och avgörande semifinal spelas i Sandviken på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.