”Han utmanar ödet mot de unga, hungriga killarna”

Uppdaterad
Publicerad

RallyX-tävlingarna i Arvika i helgen får extra krydda av VM-föraren Reinis Nitiss. Jonas Kruse är expertkommentator när SVT sänder, och mycket spänd på att se hur de unga förarna mäter sig mot VM-femman.

Nitiss gör ett gästspel i STCC:s rallycross-serie som når Arvika och Westombanan i helgen.

– Sådana inslag är oerhört bra och viktiga för sporten. Han är en VM-förare som normalt kör Supercarklassen, så att han går ner en klass, där alla har samma material, samma bilar, är väldigt kul, säger Jonas Kruse.

– Han utmanar verkligen ödet med att gå ner och fightas med de här unga hungriga killarna. Det ska bli oerhört intressant att se hur de mäter sig med en etablerad VM-förare.

Grädde på moset

En annan extra ingrediens blir att legendaren Per Eklund ställer upp i Supercarklassen med en folkvagnsbubbla.

69-åringen ska inte kunna mäta sig med de aktiva förarna, men gör ett mycket välkommet framträdande, menar Kruse.

– Han var den förste som byggde en sådan bil, men har inte fått tillstånd förut av Volkswagen att köra med den av någon anledning. Att han kommer med den till Arvika är grädde på moset för tävlingen. Att legenden kommer med just den bil som han körde med i början av sin karriär.

Till skillnad från de föregående tävlingarna där det inte har varit så många bilar i Supercars, kommer nu norska förare till Arvika.

Tror på Färén

– Det har varit bra tävlingar, men nu blir det ännu bättre. De tävlar egentligen inte mot varandra i semifinal och final, de norska bilarna har sin egen tävling. Men det är ingenting som publiken kommer att märka så mycket av, utan det blir fler bilar att se på.

Kruse tippar serietrean Erik Färén som segrare i Supercar.

– Färén har visat att han är på gång. Jag tror på honom eller Sebastian Eriksson.

Sändningstider

Lördag 1/8

Play 14.20-18.30

Söndag 2/8

SVT1 18.15-19.00, sammandrag

Kommentatorer: Stefan Klemetz och Jonas Kruse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.