Hanna Blomstrand debuterade i Lugi 2011, femton år gammal. Foto: Bildbyrån

Blomstrand: ”Jag känner att jag absolut platsar”

Uppdaterad
Publicerad

I början av sommaren hade Hanna Blomstrand inte ens spelat en landskamp. På mindre än ett halvår har 20-åringen både hunnit spela i OS och blivit uttagen till EM. ”Jag känner att jag absolut platsar. Men det gäller att vara lite smartare och snabbare”, säger den nyblivna landslagsspelaren.

I en ljus lägenhet i centrala Lund bor två barndomsbästisar i Sveriges handbollselit.

Hanna Blomstrand och Anna Johansson började sina handbollskarriärer sex år gamla i en sporthall i Höör.

I nästan tio år spelade de tillsammans, innan Hanna Blomstrand som femtonåring skrev på för Lugi. Johansson spelar kvar i H65 Höör.

-– Utan handbollen så hade man nog varit en helt annan person. Man har alltid människor runt sig, vänner och lagkompisar som gör att man aldrig behöver känna sig ensam. Det har blivit ens trygghet, säger Hanna Blomstrand.

Hoppade av skolan

Det mesta i landslagsspelarens vardag kretsar kring handboll.

Egentligen skulle hon läst sjukgymnastprogrammet på Lunds universitet, men efter en turbulent sommar valde högernian att hoppa av utbildningen, för att kunna fokusera.

– Det är svårt att komma hem igen efter att man har varit borta hela sommaren och hitta rätt dirket. Men jag tycker att det är jättekul att spela men jag känner att jag får ut en del men har mer att ge, säger hon.

Semestern ställdes in

Blomstrands semester ställdes nämligen in när hon något överraskande fick en plats i den OS-trupp som representerade Sverige i Rio.

Till en början var hon reserv och fick sova utanför OS-byn men en morgon fick hon nya besked.

–  Det var magiskt. Jag blev väckt på morgonen samma dag. ”Det är nog bäst att du åker in till OS-byn för du ska spela.” Man gick liksom runt och försökte ladda mentalt. Jag tror att det tog ett tag för mig innan jag förstod att jag skulle spela, säger Hanna Blomstrand.

Välförtjänt EM-plats

Under hösten har hennes landslagsplats har blivit lite mer av en vana och 20-åringen är med i den trupp som snart spelar EM på hemmaplan. Trots att hon var nervös när hon följde trupp-uttagningen på sin mobiltelefon känner hon att EM-platsen är välförtjänt.

– Jag känner ju att jag absolut platsar. Men det gäller ju att vara lite smartare och lite snabbare. Det är ju en vanesak också att man känner att man kommer in i det mer och mer, ju mer man är med. Det är otroligt många bra spelare på min position, så när jag såg min bild och mitt namn däpå presskonferensen så kände jag otrolig glädje. Det kommer bli häftigt. Det har ju alltid varit det stora målet att ta sig till a-landslaget och att jag fick göra det redan nu är otroligt kul, säger Blomstrand.

Vad ser du mest fram emot med EM?

–  Det kommer bli magiskt att spela inför fullsatta läktare. Sedan kommer det bli tuff handboll vilket är kul. Det ska bli häftigt att prova på att spela mot dem bästa. Jag hoppas att jag kan bidra med mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.