Förbundskapten Kristján Andrésson och Sverige möter Montenegro i kväll. Foto: Bildbyrån

Förbundskapten Andrésson gör debut

Uppdaterad
Publicerad

För nio år sedan blev Kristján Andrésson elitseriens yngste tränare när han tog över Eskilstuna Guif. I kväll gör den nye förbundskaptenen debut i sin nya roll när Sverige möter Montenegro i den inledande EM-kvalmatchen. ”Oavsett yrke är det tufft att leverera resultat med en ny chef, men samtidigt är det professionella handbollsspelare vi har”, säger Andrésson.

I kväll drar kvalet till EM i Kroatien 2018 igång för de svenska handbollsherrarna med match mot Montenegro på hemmaplan. För nye förbundskaptenen Kristján Andrésson är det första matchen i den nya rollen.

– Det är jättesvårt att säga var vi står jämfört andra lag. Vi har haft tre träningsdagar på oss inför matchen mot Montenegro. Oavsett yrke är det tufft att leverera resultat första veckan med en ny chef, men samtidigt är det professionella handbollsspelare vi har, säger Kristján Andrésson till förbundets hemsida.

Utöver Montenegro ingår också Slovakien och Ryssland i gruppen. De två bästa lagen i varje grupp kvalificerar sig till EM samt den bästa trean.

Läs mer: Skandal skakar Montenegro

Erfarna spelare har slutat

Mattias Andersson, Tobias Karlsson, Fredrik Petersen och Kim Andersson har alla valt att avsluta landslagskarriären – ett meriterat tapp inför kvalet. Tillsammans har de spelat över 700 landskamper för Sverige.

– Jag hade koll på några av besluten innan jag skrev på. Naturligtvis kommer det att ta tid att fylla vissa hål, men jag ser bara möjligheter. Möjligheter att utnyttja spelare i andra roller, möjligheter för spelarna att växa, säger Andrésson.

Läs mer: Avbräck inför kvalet

Blott 24 år tvingades Andrésson lägga ner den aktiva karriären på grund av återkommande skadebekymmer. Två år senare blev han elitseriens yngste tränare när han som 26-åring tog över som huvudtränare för Eskilstuna Guif.

Lämnade Guif i våras

– Jag hade testat att hålla i träningar tidigare och ville inte släppa handbollen helt, så för mig var det ett sätt att få fortsätta att vara med. Dessutom har jag alltid gillat ledarskap, så det föll sig naturligt att hjälpa till.

Efter vårens slutspel valde 35-åringen att lämna sin post i Eskilstunalaget men uppehållet från handbollen blev kortvarigt.

– Efter 16 år med handboll på elitnivå ville jag testa det vanliga livet och se om jag skulle sakna den. Nu blev det inte så länge jag fick testa på, utan den här möjligheten dök upp i stället. Jag är oerhört stolt och glad över det här uppdraget.

Sverige–Montenegro börjar klockan 19.15 i kväll.

Sveriges EM-kval

2016:

3 november: Sverige–Montenegro

5 november: Slovakien–Sverige

2017:

3–4 maj: Ryssland–Sverige

6–7 maj: Sverige–Ryssland

14–15 juni: Montenegro–Sverige

17–18 juni: Sverige–Slovakien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.