Förre förbundskaptenen: Jag skulle tagit med Torstenson

Uppdaterad
Publicerad

En av de stora stjärnorna i svensk handboll, Linnea Torstenson, finns inte med i hemma-EM. Förre förbundskaptenen Per Johansson saknar henne. ”Jag tror att Sverige hade mått bra av att ha Linnea med”, säger han i Gomorron Sverige.

Uteslutningen av Torstenson har varit ett hett ämne ända sedan Henrik Signells uttagning av EM-truppen. Förbundskaptenen hyllades efter den inledande EM-segern mot Spanien – men mot Slovenien på tisdagskvällen räckte laget inte till.

Per Johansson, gäst i den dagliga handbolls-EM-soffan i Gomorron Sverige, menar att Slovenien manövrerade ut Sverige taktiskt. Och saknar den petade stjärnan.

– Jag skulle haft med Linnea Torstenson. Det är lätt för mig att säga, jag tar ju inte ansvar för det. Henrik vill ju vinna, och alla vill ju vinna. Jag vet inte om hon saknades igår, men jag tror att hennes uppenbarelse och hennes erfarenhet – om vi tittar på Slovenien så har de fullblodsproffs med, det har Sverige också, men som är i de stora ligorna och de stora cuperna. Jag tror att Sverige hade mått bra av att ha Linnea med totalt sett.

Den gamle landslagsveteranen Stefan Lövgren, numera vd för handbollslandslaget, var också gäst i soffan och tycker att spelarna visade karaktär.

– Jag tycker att det finns tillräckligt mycket stjärnor och tillräckligt mycket spelare som kliver fram oavsett namn, säger han.

”Inte feg i alla fall”

Signell lyckades inte lösa Sveriges problem med sin coachning under matchen.

– Jag tycker inte att han är feg i alla fall. Han försöker det han kan. De är säkert pålästa. Han gör en del byten som är bra, men han får inte en fungerande uppställning vare sig framåt eller bakåt på hela matchen egentligen.

– Det blir för dåliga försök på att bryta den trenden som var. Men jag tycker att han fortsatt gör det bra.

Johansson var mycket imponerad av Slovenien, som slog Sverige för första gången.

Uteslutningen av Torstenson har varit ett hett ämne ända sedan Henrik Signells uttagning av EM-truppen. Förbundskaptenen hyllades efter den inledande EM-segern mot Spanien – men mot Slovenien på tisdagskvällen räckte laget inte till.

”Fjärilsfångarförsvar”

– Det är ett taktiskt jättebra Slovenien. De har inte de lösningar som de borde ha haft mot det försvaret, säger han.

– Slovenien spelar någon form av fjärilsfångarförsvar där de inte attackerar den som har bollen, utan man är uppe och skär och lurar Sverige in i mitten. Det gör att Sverige tappar sin rytm, de får inte det naturliga flytet i spelet  och och det kommer de inte ur i andra halvlek. I första halvlek har de med kanterna på ett bra sätt, men det blir väldigt mycket in i mitten och de blir väldigt begränsade. Det är den stora delen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.