Sand och Roberts i landslagströjorna. Foto: Bildbyrån

Landslagsstjärnan: ”Vid många tillfällen vill jag vara ljus”

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under brinnande handbolls-EM visar Loui Sand och Jamina Roberts civilkurage för en hånad mörk luciapojke och berättar själva om problem de upplevt. ”Att vara svart och mörk i Sverige kan vara ett helvete”, berättar de för SVT Sport.

Loui Sand och Jamina Roberts är stjärnor i handbollslandslaget mitt uppe i hemma-EM. Ändå stöter de på rasism i vardagen nästan varje dag, och Loui Sand berättar att hon ofta önskat att hon inte var mörk.

– Vid många tillfällen vill jag vara ljus. Att vara svart och mörk i Sverige kan vara ett helvete och det är 2016. Alltså det är ju helt sjukt, säger Sand och berättar att de välmenande föräldrarna undrar om hon inte inbillar sig.

– Det handlar inte om att de misstror mig; de vill bara inte att det ska vara så, utvecklar Sand.

De är profiler i ett av landets mest folkkära landslag. Men att dom inte ser ut som de flesta andra blir dom ständigt påminda om. På jobbet, på krogen, i affären och ibland runt handbollen.

 ”Alla som ser ut som vi förstår vad vi pratar om”

– Jag vill inte se mig själv som ett offer, att det är för att jag är mörk som det är så men alla som ser ut som vi förstår vad vi pratar om, säger Roberts som triggades igång av nätkommentarerna kring luciapojken men ser samtidigt en avvägning eftersom det med all säkerhet uppstår en motreaktion från dem som sprider hatet, speciellt som det pågår ett EM på hemmaplan som måste ha fullt fokus.

– De får väl tycka vad de vill men dra inte in att jag missade ett frläge mot Slovenien med att jag visar civilkurage, säger Roberts.

Sand berättar också om när hon, som enda person i ett större kompisgäng, först nekades inträde till krogen. Först en stund senare släpptes hon in.

– Då viskade han i mitt öra att ”jag släpper in dig nu när ingen ser”. Sånt sitter.

Vill se lilla luciakillen på läktaren mot Serbien

I förrgår uppmärksammades historien om den lilla luciakillen som utsatts för mängder av rasistiska kränkningar på nätet. Både Loui Sand och Jamina Roberts tog då ställning via Twitter.

– Det är ju helt sjukt att den här lilla pojken ska behöva sota för det här. Hoppas att han inte har någon mobil och kan gå in och läsa de här kommentarerna för då kan det bli illa för den här lilla pojken och att han får men för livet, säger Sand.

Till den lilla luciakillen har dom en önskan inför matchen mot Serbien imorgon.

– Vi vill gärna att han kommer till matchen. Hör av dig så ska du och din familj få se lite go handboll och hänga med oss. Vi kan vara lucior alla tre, säger Sand med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.