Foto: TT Nyhetsbyrån

Källman tillbaka i landslaget efter skadan

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Källman tvingades ge upp OS-drömmen på grund av skador – men till EM-kvalet mot Montenegro den 3 november är vänstersexan tillbaka i landslaget. ”Oerhört roligt att Jonas vill fortsätta i landslaget, hans kommer förstås att betyda väldigt mycket” säger nye förbundskaptenen Kristján Andrésson via landslagets Twitter-konto.

Efter åtta år som förbundskaptener lämnade Staffan Olsson och Ola Lindgren sina jobb efter OS i Rio. I dag var det dags för nye förbundskaptenen Kristján Andrésson att ta ut sin första landslagstrupp inför EM-kvalmötet med Montenegro i Lund den 3 november.

Flera meriterade namn har lämnat landslaget efter OS. Både stjärnan Kim Andersson, förre lagkaptenen Tobias Karlsson, målvaktsveteranen Mattias Andersson och kantspelaren Fredrik Petersen har tackat för sig i ”blågult”.

Däremot gör meriterade vänstersexan Jonas Källman, 35, comeback. Han missade OS på grund av återkommande skadeproblem, dels har han plågats av besvärad rygg och dessutom drabbades han av en hjärnskakning under OS-kvalet i april.

– Oerhört roligt att Jonas vill fortsätta att spela i landslaget och känner att hans kropp klarar av det. Hans erfarenhet och ledaregenskaper kommer förstås att betyda väldigt mycket, säger Andrésson via landslagets Twitter-konto.

Faktum är att Källman bara är några månader yngre än sin nye förbundskapten. De båda möttes i JSM-finalen för 16 år sedan, då var Källman med i segrarlaget.

Jeppsson debuterar i landslaget

21-årige Simon Jeppsson, Lugi, är betydligt mer oerfaren – för honom blir detta debuten i landslaget.

– Jag är otroligt stolt över att gå dra på mig den blågula dressen, det är en dröm som går i uppfyllelse. Det är det här jag har tränat för hela livet och att få debutera i hallen och staden jag är fostrad i gör det hela mer overkligt.

Andrésson är imponerad av Jeppssons talang.

– Vänsternio är kanske den position där konkurrensen är hårdast just nu, men Simon har visat vilken stor talang han är. Han är inte bara en fruktansvärt bra skytt utan har också en fin spelförståelse. Det ska bli kul att se honom på den här nivån, säger han.

”Mycket hinner hända”

EM-kvaltruppen består av 16 spelare som förutom Montenegro den 3 november också möter Slovakien i Kosice 5 november. Dessutom kommer ytterligare fyra spelare att vara med under samlingen i Lund.

VM spelas i Frankrike i januari – men Andrésson är öppen för förändringar till dess.

– De spelare som är uttagna nu är per automatik inte uttagna till VM och de som inte är uttagna nu är på samma sätt inte borta från VM. Mycket hinner hända de kommande månaderna och det finns många spelare som knackar på underifrån, säger Andrésson.

Sveriges trupp inför EM-kvalet

Målvakter:

Andreas Palicka, Rhein-Neckar Löwen, 56 A-landskamper/0 mål

Mikael Appelgren, Rhein-Neckar Löwen, 44/1

Vänstersex:

Jonas Källman, Pick Szeged, 218/636

Jerry Tollbring, IFK Kristianstad, 10/37

Vänsternio:

Viktor Östlund, Tvis Holstebro, 36/94

Lukas Nilsson, THW Kiel, 24/67

Simon Jeppsson, Lugi HF, debutant

Mittnio:

Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 32/98

Jesper Konradsson, Alingsås HK, 25/29

Högernio:

Johan Jakobsson, SG Flensburg-Handewitt, 111/242

Albin Lagergren, IFK Kristianstad, 5/7

Högersex:

Niclas Ekberg, THW Kiel, 135/544

Mattias Zachrisson, Füchse Berlin, 83/149

Mittsex:

Andreas Nilsson, Telekom Veszprem, 104/235

Jesper Nielsen, Paris SG, 73/87

Max Darj, Alingsås HK, 5/7

Dessutom är fyra andra spelare med vid samlingen i Lund:

Philip Stenmalm, Kolding, 30/52

Helge Freiman, Minden, 10/16

Mikael Aggefors, Ålborg, 7/0

Emil Frend Öfors, Alingsås, debutant

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.