Foto: Bildbyrån

Källman klar för spel mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Källman är tillbaka i det svenska handbollslandslagets till kvällens match mot Ryssland. Ryggen är bättre och 34-åringen byts in i truppen. ”Det ska bli skoj att spela”, säger han till SVT Sport.

Jonas Källmans rygg hindrade honom från spel i Sveriges förlustmatch mot Spanien, och reserven Jerry Tollbring skrevs in i truppen i stället.

Men efter tre dygns vila och rehabilitering är vänsterkantsveteranen redo för spel på nytt.

Hur mår du?

– Jag mår mycket bättre, det är därför jag är med igen. Det ska bli skoj att spela, säger Källman till SVT Sport.

Vad kan du tillföra?

– Förhoppningsvis ett snäpp till i försvarsspelet och någonting mer i anfallet. De (svenska laget) spelade fantastiskt bra mot Spanien, det räckte inte riktigt till men man ska veta att Spanien är ett av världens bästa handbollsslag, det är inte lätt att vinna mot dem. Jag kan förhoppningsvis tillföra lite mer på tvåan där borta och ha lite annorlunda byten.

Hur viktig är matchen?

– Oerhört viktig, men det är sådana här matcher jag gillar. Det är allt eller inget i kväll mot ryssarna för att få med oss poäng mot nästa match.

Att Källman nu kan spela innebär att Jerry Tollbring får lämna den svenska EM-truppen igen, och att Sverige nu gjort två av sina totalt tre tillåtna spelarbyten under turneringen.

Bra facit mot Ryssland

Sverige mötte Ryssland i två träningsmatcher i november, och vann tämligen enkelt i båda.

– De senaste matcherna vi mött dem har vi vunnit med ganska mycket Och det har sett ganska bra ut, säger Niclas Ekberg.

– De har många spelare som är väldigt luriga. Sedan är de kanske inte det bästa kollektivet. Fördelen för oss kan vara att de inte har så många varianter. De spelar sitt spel och gör det i 60 minuter utan att ändra så mycket.

Sverige är vidare till mellanrundan, men har noll poäng med sig. Möjligheterna att ta sig till semifinal är små, men en av de två OS-kvalplatserna som står på spel i EM är i allra högsta grad inom räckhåll.

För att det ska bli verklighet måste Sverige hålla både Ungern och fredagens motståndare Ryssland bakom sig i mellanrundan.

– Det är ju ett av våra mål, och jag tycker att vi har en bra chans. Vi spelar bättre och bättre i turneringen, säger Andreas Nilsson, som även siktar ännu högre.

Danmarks EM-guld 2012, när de rödvita i mästerskapet i Serbien gick vidare på noll poäng till mellanrundan, inspirerar.

– Det finns ju en liten chans att vi kan gå vidare om vi vinner alla tre matcherna. Danmark har gjort det innan, så varför ska inte vi kunna?

”Vi vill gå till alla mästerskap”

Andreas Nilsson är inte imponerad av de kommande motståndarna, förutom just Danmark som vann alla sina tre matcher i det inledande gruppspelet.

– Danmark är bra. Ryssland och Ungern har inte imponerat så mycket. Jag tycker vi har bättre lag än vad de har.

Blir det förlust mot Ryssland är OS-chansen i praktiken borta. Oavgjort och hoppet lever vidare. Blir det svensk seger så ser det bra ut inför fortsättningen.

TT: Hur viktig är OS-kvalplatsen?

– Den är jätteviktig. Vi vill gå till alla mästerskap. Vi har snackat inför det här mästerskapet att vi är orutinerade, och man blir inte mer rutinerad av att missa turneringar. Det gäller att vara med varje gång, säger Niclas Ekberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.