Jonas Källman i en tidigare landskamp. Foto: Bildbyrån.

Källman står över VM-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Den krånglande ryggen gör att Jonas Källman står över VM-kvalet i handboll mot Bosnien-Hercegovina.

”Det har varit en tuff vår där hans kropp fått mycket stryk och vi har i samråd med honom bestämt att han får vila över de här matcherna”, säger förbundskaptenen Staffan Olsson.

Om det blir VM-spel för Sverige bestäms i playoffmatcherna 12 juni, i Växjö, och returmötet 15 juni i Sarajevo. I Källmans frånvaro får Kristianstads vänstersexa Jerry Tollbring, som kallades in som reserv för Källman i EM i januari, chansen.

– Han är en framtidsman som i Champions League har visat att han kan prestera även mot de bästa klubblagen i världen. Jag är övertygad om att han även kommer att bli en stor tillgång i landslaget, säger förbundskaptenen Staffan Olsson i ett pressmeddelande.

”Finns inget annat mål än VM”

I övrigt är det samma trupp som var med och tog Sverige till OS som får chansen att även försöka spela till sig en VM-plats. Veteranen Kim Andersson som gjorde landslagscomeback i OS-kvalet finns fortfarande med.

– Vi går in till playoffmatcherna mot Bosnien-Hercegovina och till OS-uppladdningen med stort självförtroende. Vi har visat de senaste månaderna att vi kan matcha de bästa landslagen i världen. Det finns inget annat mål än att vi ska ta oss till VM och att vi ska vara med och slåss om medaljerna i Rio, säger förbundskaptenen Ola Lindgren.

Fakta: Sverige handbollstrupp

Förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren har tagit ut 16 spelare till VM-kvalmatcherna mot Bosnien-Hercegovina 12 och 15 juni:

Målvakter: Mattias Andersson, Flensburg, Mikael Appelgren, Rhein-Neckar Löwen.

Vänstersex: Fredrik Petersen, HK Malmö, Jerry Tollbring, IFK Kristianstad.

Högersex: Niclas Ekberg, Kiel, Mattias Zachrisson, Füchse Berlin.

Mittsex: Andreas Nilsson, Veszprem, Jesper Nielsen, Füchse Berlin.

Vänster-/mittnio: Markus Olsson, Skjern, Jonathan Stenbäcken, TBV Lemgo, Jim Gottfridsson, Flensburg, Jesper Konradsson, Alingsås, Lukas Nilsson, Ystad.

Högernio: Kim Andersson, Ystad, Johan Jakobsson, Flensburg.

Försvar: Tobias Karlsson, Flensburg.

Fakta: Sveriges program fram till OS

7 juni: Samling i Växjö.

12 juni: VM-kval mot Bosnien-Hercegovina, Växjö.

15 juni: VM-kval mot Bosnien-Hercegovina, Sarajevo.

27–30 juni: Läger på Bosön.

30 juni–6 juli: Läger i Ystad.

11–17 juli: Landskamper i Zadar, Kroatien.

18–24 juli: Läger i Strömstad.

27 juli–1 augusti: Förläger i Rio Maior, Portugal.

1 augusti: Avresa till OS i Rio de Janeiro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.