Deppigt i Skövde för tillfället. Foto: Bildbyrån

Kris i Skövde – säger upp alla kontrakt

Uppdaterad
Publicerad

Först slog Skövde Guif med 26-25. Sedan fick spelarna beskedet att deras kontrakt sägs upp med omedelbar verkan. Alla erbjuds nya kontrakt med 40 procent lägre lön, den ekonomiska krisen är akut.

– Alla har möjligheten att bryta sina kontrakt när vi omförhandlar dem. Vi hoppas givetvis att de ska stanna, men det är upp till var en, sade ordföranden Sten-Eric Helgesson till Skövde Nyheter.   

Det är ”gamla synder” som gör att det klassiska laget nu drar i handbromsen.

– Jag förstår upprördheten från spelare och ledare men det är en nödvändighet för alternativet är att försätta oss i konkurs och därmed svika medlemmar och alla aktiva. Alla som har en lön av klubben, kanslipersonal, ledare och spelare kommer få sänkta löner, säger Helgesson till Sveriges Radio Skaraborg.

”Det var en chock, en baksmälla”

Bland spelarna avtog glädjen snabbt efter gårdagens seger. De kallades in till ett möte och fick reda på klubbens ekonomiska krisläge.

– Det var en chock, en baksmälla redan före nyår. De förklarade att alla spelare är friställda och kan lämna och att de vill omförhandla kontrakten, säger målvakten Robert Lechte till SVT.

 Licensnämnden har som krav att klubben skall visa plusresultat i maj, just nu är underskottet 1,9 miljoner.                                                 

– Man hoppas att det skall lösa sig på något sätt, att det finns generösa personer med blåvitt hjärta. Jag vet inte själv var jag står inför framtiden just nu men det vore verkligen en sorg om IFK inte kommer till spel i vår, säger Lechte.

En dyster trend

Ekonomisk kris för elitserienlagen mitt under säsong har börjat bli en dyster tradition inom handbollen. Förra säsongen gick H43 i konkurs mitt under pågående säsong och för några år sedan var det Aranäs som sa upp alla spelarkontrakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.