Henrik Olsson, Sverige. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Nya svenska handbollsframgångar

Uppdaterad
Publicerad

U21-herrarna är klara för kvartsfinal i VM i Brasilien och U19-damerna för semifinal i EM i Spanien. Nya blågula framgångar är ett faktum och ungdomsuccén likaså.

Det är inte bara i fotbollssammanhang U21-herrar och U19-damer är framgångsrika denna sommar. Även inom handbollen når Sveriges talanger nya framgångar. Just nu pågår U21-VM för herrar i Brasilien och U19-EM i Spanien för damer.

U21-herrarna är klara för kvartsfinal efter 33-30 mot Portugal och damerna för semifinal efter 29-24 mot Norge.

Herrarna obesegrade

Sveriges U21-herrar har gått obesegrade genom VM-turneringen och vunnit över Vitryssland, Tunisien, Rysskland, Nederländerna och Paraguay. Det var inte förrän i kvällens åttondelsfinal mot Portugal som Sverige ställdes på prov på riktigt. Matchen slutade 28-28 efter full tid och gick till förlängning.

– Det kommer ju alltid en sådan här match i ett mästerskap, när man inte riktigt får spelet att stämma och det går lite trögt och så vidare, säger förbundskaptenen Jan Karlsson till svenskhandboll.se

Väl i förlängningen vann Sverige övertygande med 5-1 och är därmed klara för kvartsfinal. I kvartsfinalen väntar Egypten som vann sin åttondelsfinal med 39-36.

– Nu överlevde vi den här matchen, och det hoppas jag att vi kan ta med oss inför fortsättningen. Att vi kan vinna även om vi inte spelar på topp. Bara vi kämpar, säger Karlsson.

Damernas tuffare väg mot semifinal

På damsidan har Sverige kvalificerat sig till semifinal efter kvällens vinst mot Norge med 29-24. Under gruppspelet vann Sverige två av tre matcher. (Sverige-Ungern 24-18 (13-10), Frankrike-Sverige 15-25 (9-14), Sverige-Rumänien 14-21 (6-13)). Trots en förlust vann Sverige sin grupp och tog sig till slutspel där Norge besegrades i kväll. Nu väntar huvudrundan och semifinal för Sverige.

Nu väntar match mot Tyskland eller Danmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.