Niklas Harris tar föräldrarledigt. Foto: Bildbyrån

Succétränaren tar pappaledigt – och lämnar klubben

Uppdaterad
Publicerad

Han har tagit H65 Höör från division 1 till en toppklubb i elitserien. Nu bryter Niklas Harris ny mark – genom att hoppa av sitt uppdrag efter säsongen för pappaledighet. ”Många av mina tränarkollegor tackar ju sina fruar att de kan ha sin tränarkarriär igång. Jag kände bara att jag inte vill ha det så”, säger Harris till SVT Sport.

2011 debuterade H65 Höör-damerna i elitserien. Säsongen efter tog klubben sig till SM-semifinal och 2014 vann de EHF Challenge Cup. Under hela den resan har Niklas Harris basat över laget.

– Vi har kommit långt. Vi har stått för många bragder, inte minst i Europa. Det känns ju lite tufft att lämna ett uppdrag som man har lyckats så väl med och jag trivs så bra i klubben. Man har lite ont i magen av det, säger Harris.

Enkelt beslut

Men att vara pappaledig har inte varit ett svårt beslut att ta.

– Min fru har ett väldigt bra jobb som hon trivs med och jag tycker väldigt mycket om mina barn, så då kom jag till den slutsatsen att tränarkarriären inte kan få sätta stopp för min möjlighet att vara hemma med mina barn, säger 43-åringen.

”Inte hittat någon mall”

Det svåra har varit veta hur man går tillväga.

– Fattar man det beslutet så tänker man ”då får jag vara hemma oavsett om jag får pengar och om klubben blir sur”. Men därefter så har det varit konstigt, för jag har inte hittat någon mall för hur man ska göra, säger Harris.

Och fortsätter:

– När jag börjat funderat på det så insåg jag att det inte var så himla många andra manliga elittränare som har varit det. Jag fick ju kolla att det fungerade och det var inga konstigheter och klubbledningen var förstående.

Tom kalender

H65-tränaren har kontrakt över nästkommande säsong, som han fullföljer via pappaledighet. Sedan är kalendern tom.

–  Jag har fått flera internationella erbjudande. Har något stående från Frankrike, något från Danmark. Men nu vet man inte vad som händer om 18 månader. Det kanske inte ringer någon, då får man ta ett annat jobb. Då får man vinka farväl till tränarkarriären. Men då har jag ändå gjort det jag kände var rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.