Svenskt jubel efter att EM-platsen säkrats. Foto: Bildbyrån

Sveriges handbollsherrar klara för EM

De svenska handbollsherrarna är klara för EM efter seger mot Ryssland med 25-21, men det tog en bra bit in i andra halvlek innan det lossnade. Förra matchens tredjemålvakt storspelade nämligen i det ryska målet.

Sverige är klara för EM 2018 efter sin fjärde raka seger i  EM-kvalet.

– Det är en otrolig glädje. Det är ju fantastiskt att vi redan nu efter fyra kvalmatcher vara klara för EM i Kroatien i januari. Jag är jätteglad och stolt över insatsen, sa förbundskapten Kristján Andrésson till SVT Sport efter matchen.

I senaste mötet mot Ryssland grundlades segern genom att Sverige tog ett rejält kommando om matchen inledningvis. Då ledde laget med 8-1 efter drygt tio minuter. Nu tog det 18 minuter innan Sverige kunde ta ledningen för första gången i matchen då Andreas Nilsson satte 8-7.

Rysslands målvakt storspelade

Ryssland spelade mycket bättre än i torsdagens match och deras målvakt Dmitry Pavlenko, som var tredjemålvakt senaste, storspelade.

Sverige hade svårt att få hål på honom och efter två raka jätteräddningar i slutet av den första halvleken fick Ryssland möjlighet att anfalla och kunde gå till halvleksvila med en 11-10-ledning.

–Vi har svårt att det få till det, vi får inte till något kontringsspel heller. Det är inte bra, sa Jesper Nielsen om den första halvleken till TV10 i paus.

Sveriges kontringsspel lyfte

Mikael Appelgren i Sveriges mål, som bara hade två räddningar i den första halvleken fick en bra start på den andra och det svenska kontringspelet lyfte. Plötsligt fick vi se ett riktigt offensivt svenskt spel.

Pavlenko var fortsatt på många bollar, men bland annat Niclas Ekberg och Mattias Zachrisson satte hårt tryck och lyckades knäcka den ryska väggen. Zachrisson och Ekberg bjöd på ett par riktigt snygga mål när Sverige gick fram till 17-14 och 18-14.

Sverige gjorde ett femmåls-ryck med tio minuter kvar och släppte efter det inte sin ledning utan vann med 25-21. Sveriges bästa målskyttar var Mattias Zachrisson med sju mål och Niclas Ekberg med sex.