Niclas Ekberg målbäst när Sverige slog Qatar. Foto: Bildbyrån

Sverige körde över VM-tvåan

Uppdaterad
Publicerad

Sverige hade inga problem att besegra VM-tvåan Qatar. Slutresultatet skrevs till 36-25 och matchens gigant Niclas Ekberg visade vägen med nio mål. Nu väntar Egypten i en avgörande match om andraplatsen i grupp D. ”Vi har mycket energi och glädje i laget”, säger Ekberg till SVT Sport.

i VM för två år sedan var Qatar hemmanation, och med hjälp av storbelopp lockades spelare från andra länder till spel för laget tack vare generösa regler. Det slutade då med VM-silver.

Men till dagens gruppspelsmatch mot Sverige kom de till spel med ett på pappret betydligt svagare lag. Och även om Qatar till en början hängde med i Sveriges tempo dröjde det inte länge förrän den stora stjärnan Jerry Tollbring såg till att den svenska ledningen ökade mer och mer.

Handbolls-VM

När Tollbring gjorde sitt fjärde mål efter 20 minuter tog Qatar timeout. Då var ställningen 13-8. Det skulle bli ytterligare två mål för Tollbring i första, och Sverige gick in i vila med 19-12.

Ekberg gjorde mål på allt

Sverige gjorde två stabila halvlekar. Det fanns ett kort momentum för qatarierna när de gjorde fyra raka mål. Men det hjälpte inte och Sverige vann matchen med 36-25. Niclas Ekbergs avslut var många gånger fläckfria, och gjorde nio mål på tio avslut.

– Vi har ett bra försvarsspel och målvaktsspel. Vi kan utnyttja Jerry (Tollbring) i kontringsspelet på ett bra sätt, säger Ekberg till SVT Sport.

Ekberg och Tollbring har växt ut och blivit skyttekungar i det svenska laget hittills i turneringen. I dag gjorde de tillsammans 15 mål.

– Målen kommer av sig själv. Men det viktigaste är att vi vinner, säger en ödmjuk Niclas Ekberg.

”Egypten tuffaste matchen hittills”

– Vi står oss fint försvarsmässigt och har bra kontringsspel. Vi dödar deras energi, säger Sveriges förbundskapten Kristjan Andresson till SVT Sport.

På fredag väntar Egypten, en match som avgör vilka som tar andraplatsen i gruppen.

– Det gäller att fokusera och ladda batterierna. Det blir den tuffaste matchen hittills tror jag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet