Svenskt jubel då kvartsfinalsplatsen blev klar. Foto: Bildbyrån.

Överlägset Sverige till kvartsfinal i handboll

Uppdaterad
Publicerad

Sverige vann med 41–22 i åttondelsfinal mot Vitryssland. En storseger som ger mersmak inför en jätteutmaning: På tisdag möter Sverige hemmanationen Frankrike inför 28 000 åskådare. ”Det här laget är inte rädda för någon”.

Vitryssland försökte dra ner på tempot i första halvlek men det hade de ingenting för då Sverige gick till halvtidsvila med siffrorna 24–11. Inledningsvis var Sverige anförda av Lukas Nilsson som gjorde ett gäng mål tidigt.

– Välbehövligt för honom att sätta ett par bollar. Det är viktigt att vi har honom i gott slag inför Frankrike och han visade i dag att han är det, säger SVT:s handbollsexpert Magnus Grahn.

Handbolls-VM

Lukas Nilsson var hundra procentig i sitt skytte i första halvlek, med fyra mål på fyra skott.

– Så länge vi vinner så gör det inget att jag inte gjort mål. Vi spelar underbar handboll igen. Springer mycket på kontringar, har bra försvarsspel och gör många räddningar – då är det kul att spela, säger Lukas Nilsson till SVT Sport.

Ett skrällag som lyckades vinna sin åttondel var Ungern – som skickade hem Danmark.

Formidabelt försvarsspel

Sverige imponerade på det sätt de genomförde matchen. Ett formidabelt försvarsspel med vassa kontringar.

– Trycket i kontringarnas uppspel skapar en trygghet i anfallsspelet. Kontringarna är nyckeln till anfallsspelet, säger Grahn. 

– Niclas Ekberg var otroligt bra på sin kant både i kontringar och i avsluten och så vill jag också plussa för Andreas Nilsson.

Ekberg själv ville hylla målvakterna.

– När de räddar så får vi möjligheter att springa på kanterna, säger Ekberg till SVT Sport.

Hemmaspelande, regerande VM-vinnarna väntar

– Det här laget är inte rädda för någonting. De är inte rädda att möta mot Frankrike. De ser det nog som en enorm utmaning att möta Frankrike i en kvartsfinal inför 28 000 personer på tisdag.

– Frankrike är ändå favoriter. Sverige måste få till en fullträff på väldigt många spelare för att lyckas, men chansen finns för vi spelar så fantastiskt bra just nu, säger Magnus Grahn.

– Vi har allt att vinna nu. Det ska bli riktigt kul att möta Frankrike i kvartsfinal, säger Lukas Nilsson till SVT Sport.

– Det är få förunnat att möta Frankrike på deras hemmaplan inför så mycket människor, det blir en höjdpunkt i karriären, säger Niclas Ekberg till SVT.

Fakta: Kvartsfinalerna

Tisdag 24 januari:

17.00: Norge – Ungern

19.00: Frankrike – Sverige

20.45: Slovenien – Tyskland/Qatar

20.45: Spanien – Kroatien/Egypten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet