Sabina Jacobsen under VM i Danmark. Foto: Bildbyrån.

Sveriges handbollsdamer klara för OS-kval

Uppdaterad
Publicerad

I går försvann handbollsdamerna under smärtsamma former från VM i Danmark. I dag kom en viss form av tröst; laget blev klart för OS-kvalet i vår. Förbundskaptenen Thomas Sivertsson jublade dock inte direkt när OS-platsen blev klar.

– Nej, det räknade vi ut i går när Brasilien åkte ut så det är ingen ny känsla, säger han till SVT Sport.

Nu sker en utvärdering av VM och sedan ska laget göra sig redo för kvalet.

– Får alla bara friska och krya så ska vi vara med och slåss om OS-platserna, säger Sivertsson och pekar på att vid EM var nyckelspelaren Linnea Torstenson helt frisk, vilket hon inte var i  Danmark där ett par andra detaljer inte heller var optimala jämfört med det framgångsrika EM-slutspelet.

– Vi hade några andra nycklar då också, funderar Sivertsson som känner irritation över att Sverige inte lyckades vinna gruppen vilket hade gett en motorväg till kvarten. Poängtappet mot Nederländerna blev med facit i hand förödande.

Det har förekommit uppgifter om att laget rensade luften efter gårdagen.

– Nej, det handlade inte om att rensa luften utan jag summerade mästerskapet som jag gör efter varje gång och berömde laget och hur de varit mot varandra. Precis som jag var de besvikna. Nu är får alla fundera på sitt håll vad man kunde ha gjort bättre. Det är den utvärderingen som blir avgörande för hur upplägget blir inför EM. Det är den som allt handlar om.

Spelarna håller låg profil kring framtiden

Om tre månader väntar ett OS-kval – som Sverige blev klart för tack vare resultaten i dagens åttondelsfinaler – och om ett år spelas EM på hemmaplan i Sverige.

Att någonting måste hända fram till dess var de flesta överens om. Detta något skulle kunna vara att ta in en annan person som komplement till Sivertsson, även om spelarna efter Danmarksmatchen mest sade det med konstpauser och kroppsspråk.

– Jag vill inte kommentera det, säger Sabina Jacobsen, som har Helle Thomsen, som lämnade det svenska landslaget under uppmärksammade former i somras, som tränare i klubblaget Midtjylland till vardags till TT.

– Vi får väl göra en utvärdering efter detta mästerskap och kolla på allting, fortsätter Jacobsen.

– Jag vet inte, sade Gulldén, och ryckte på axlarna som svar på frågan om hon skulle önska att någon ytterligare kraft kom in i ledarstaben.

Eftersom enbart europeiska lag finns kvar i kvartarna rankas Europa som bästa kontinent och man räkna med EM förra året, där Sverige tog brons. Den tredjeplaceringen ger alltså utdelning nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.