Bella Gulldén deppar efter förlusten. Foto: Bildbyrån

Tung förlust för Sverige i EM

Uppdaterad
Publicerad

Sverige förlorade sensationellt mot Slovenien i handbolls-EM med 25-23 och det gyllene läget efter segern mot Spanien är borta. Nu spelar man för att få med sig så många poäng och plusmål mot Serbien i sista gruppspelsmatchen på torsdag eftersom mellanrundan är klar. Det var första gången som Sverige, som var storfavorit, förlorade mot Slovenien överhuvudtaget.

– Det blev en jobbig match och en tung förlust. Vi fick inget gratis och är besvikna. Vi är okej i många delar men inte tillräckligt bra när det står och väger, är inte tillräckligt skarpa i avsluten, men vi får hoppa upp på hästen i morgon och göra oss redo för Serbien, säger förbundskaptenen Henrik Signell och pekar på att det är fyra jämna lag i gruppen till SVT Sport.

Bella Gulldén gjorde tio mål, varav sex på straff, men haltade betänkligt på slutet och var hårt bandagerad över hela benet efter matchen. På slutet stod hon och stretchade mycket mellan anfallen.

– Det blir bättre och bättre och jag hoppas att jag jag vaknar i morgon och poff så är allt borta, säger Gulldén med ett snett leende. Hon tycker att spelet blev för statiskt.

”Kan fortfarande få med oss fyra poäng”

– Vi kan fortfarande få med oss fyra poäng och vi ska vinna mot Serbien med så många mål som möjligt, funderar Gulldén.

SVT Sports expert Magnus Grahn såg en svag svensk insats.

– Sverige underpresterar och för få spelare kliver fram och tar ansvar. Det var ett alldeles för blekt anfallsspel, säger Grahn.

Det blir mycket räknande nu inför sista omgången när Sverige möter Serbien och Spanien möter Slovenien. Det som är säkert är att Sverige och Serbien är vidare men man tar med sig poäng till mellanrundan beroende på vilka som går dit. Det allra bästa för Sverige är om Spanien slår Slovenien med minst fyra mål så att kvällens förlust inte behöver tas med till mellanrundan.

Kvitteringschans med 102 sekunder kvar

Sverige fick kämpa i underläge hela andra halvlek och låg ständigt under med en, två bollar i dramat på Hovet. Med 102 sekunder kvar att spela stal Jamina Roberts bollen och kom helt fri med slovenska målvakten Marincek men missade vid ställningen 23-24. I stället för kvittering avgjorde Slovenien till 25-23.

Det såg ett tag ut som om inhopparen Johanna Westberg skulle rädda Sverige när hon gjorde fina mål till

19-19 och 20-20 och fick en slovenska utvisad med sju minuter kvar.

Förutsättningarna inför sista omgången:

Sverige är vidare trots förlusten mot Slovenien.

Vinner Sverige mot Serbien är de vidare med minst två poäng.

Vinner Sverige samtidigt som Spanien slår Slovenien med minst fyra mål är de vidare med fyra poäng.

Förlorar Sverige samtidigt som Spanien vinner med minst fyra mål är de vidare med två poäng.

Förlorar Sverige samtidigt som inte Spanien vinner med minst fyra mål är de vidare med noll poäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.