Tobias Hysén blev inte försvarare som pappa Glenn, men det har gått bra för honom ändå. Foto: Anders Wiklund / TT och JANERIK HENRIKSSON / TT

Här har idrottsframgångarna gått i arv

Uppdaterad
Publicerad

Jordan Larsson, Henkes son, är alltså klar för spel i Helsingborg. Här är några andra svenska familjer där idrottsframgångarna gått i arv.

1. Glenn Hysén – Tobias Hysén

Glenn var en klippa i mittförsvaret i landslaget och i Liverpool. Sonen Tobias har kanske inte riktigt samma framgångar på planen, men är mer teknisk än pappan. Förutom spel i landslaget, Göteborg och nu Shanghai, har han även hunnit med spel i Sunderland och Djurgården.

2. Anders Linderoth – Tobias Linderoth

För de som glömt: Anders hade en fin karriär på planen. Som mittfältare spelade han i Helsingborg och Öster i allsvenskan, innan han drog vidare till Marseille. Vann Guldbollen under tiden i Öster. 40 landskamper. Numera tränare i Mjällby.

Tobias är född i Marseille där pappan då spelade. Hade mycket problem med skador i slutet av karriären men hann med hela 76 landskamper som defensiv mittfältare. Gjorde några fina säsongen i Elfsborg och Stabaek innan han gick till Everton, FC Köpenhamn och avslutningsvis Galatasaray. Jobbar i dag med ungdomsfotbollen i Elfsborg.

3. Ulrika Knape Lindberg – Anna Lindberg

Mamma Ulrika vann 1972 Bragguldet och är en legendarisk simhoppare.  Just 1972 vann hon som 17-åring OS-guld i höga hopp. Det blev enda OS-guldet men hon fyllde sedan på med guld i VM och EM och inte mindre än 43 guld i SM. I dag förbundskapten i simhopp.

Anna Lindberg, fyller 33 i år, hann under karriären med hela fyra OS. Sex guld blev det i EM under karriären och tre guld i JVM.

4. Thomas Steen – Alexander Steen

Thomas spelade i Leksand och Färjestad innan flyttlasset gick till NHL och Winnipeg Jets. Där blev han snabbt en stjärna, med 44 poäng första säsongen. Han stannade kvar där i hela NHL-perioden, innan han avrundade karriären i Tyskland. Sonen Alexander går i pappas fotspår med NHL-spel, först i Toronto och nu i St. Louis. Var förra säsongen klubbens bästa poängplockare och målgörare (62 poäng, 33 mål, 68 matcher).

5. Gunde Svahn – Julia Svahn

Gunde var som bekant en av världens främsta längdskidåkare genom tiderna, med bland annat fyra OS guld (två i Sarajevo 1984 och två i Calgary 1988). Julia, som fyller 21 i år, är mycket lovande. Hon tog stafettguld i JVM 2013 och blev trea i Tjejvasan samma år. Hon gjorde världscupdebut i mars 2013 och kan bli ett namn att räkna med framöver. Men några träningstips från sina föräldrar vill hon inte ha: – Jag tar hjälp av modernare tränare i stället, sa hon och skrattade, när hon tidigare i år var i SVT:s studio.

6. Michael Nylander – William Nylander

William är en supertalang inom hockey och blev vald av Toronto som nummmer åtta i årets NHL-draft. SVT Sport var på plats under evenemanget, där en stolt Michael Nylander, själv med en lång NHL-karriär, fick se sin son som en av de mest upphausade talangerna i ligan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.