Björn Eriksson, ordförande i Friidrottsförbundet. Foto: TT Nyhestbyrån

Hårdare tag mot dopade svenskar

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska friidrottsförbundet tar krafttag i kampen mot dopning och har nu bestämt att stänga av dopade från landslagsuppdrag efter avtjänat straff. – Det är ingen rättighet att vara med i landslaget, säger ordförande Björn Eriksson till SVT Sport.

Landslagsavstängningen kommer träda i kraft efter avtjänat dopningsstraff och kommer vara lika lång som själva dopningsavstängningen.      

– Vi tycker att det är en rimlig bestraffning för någon som har fuskat, säger Björn Eriksson till SVT.

– Det svenska landslaget är vår stora nationella symbol. Vi kommer inte acceptera att man kommer tillbaka till landslaget för snabbt efter en dopingavstängning. Därför har vi valt att markera på det här sättet, meddelade Eriksson under söndagen i ett pressmeddelande.

Incidenter har påverkat  

Två dopningsfall i svensk friidrott förra året har enligt Björn Eriksson drivit på frågan om hårdare straff.  

Tidigare i veckan stängdes en utövare inom ett annat idrottsförbund, gångaren Andreas Gustafsson, av tills vidare på grund av dopning.

– Alla sådana historier påverkar oss eftersom vår utgångspunkt är att det är nolltolerans mot dopning som gäller, oavsett vilken idrott det handlar om. Man måste vara tydlig i de här frågorna, och det vill vi vara inom svensk friidrott, säger friidrottsförbundets ordförande till SVT Sport.

Fler tester framöver        

Förbundet har också bestämt att utföra ytterligare dopningstester med hjälp av extrapengar från sina sponsorer och man ska även instifta ett ”advisory board”  som ska vara bollplank åt ordförande och generalsekreterare. I det rådet sitter bland annat Arne Ljungqvist, Carolina Klüft och Ann-Louise Skoglund.

– En tyngre gäng av rådgivare är nog svårt att uppbringa inom friidrottsrörelsen. Jag har redan börjat se resultat, säger Björn Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.