Hareide: ”Vi har hopp – frågan är om ni har hopp?”

Uppdaterad
Publicerad

Under Malmö FF:s presskonferens inför returmötet mot Salzburg var Åge Hareide på hugget. Från att inleda med korta, snäva svar slutade presskonferensen med ett 3,27 minuter långt brandtal om journalistkårens ansvar. ”Mycket ligger på er att skapa den rätta stämningen i morgon, inte bara på oss”, sa Hareide.

I morgon tar Malmö FF emot Salzburg i returmötet i den tredje kvalomgången i Champions League. För att återupprepa fjolårets bedrift mot just Salzburg krävs minst 3-0. I vanlig ordning hölls en presskonferens inför matchen – men innehållet var långt från vanligt. På plats var mittbacken Kari Árnason och tränaren Åge Hareide, men efter presskonferensens slut var allt fokus på den sistnämnde.

3,27 minuters brandtal

Hareide började svara på journalistkårens frågor med korta, snäva svar – men slutade i ett 3,27 minuter lång brandtal hur journalister kan vara med och påverka Malmös öde i morgon. Och allt började med frågan: ”Åge, hur värderar du chanserna i procent”?

– Jag är fotbollstränare och inte ekonom. Jag säger att det är 50/50 inför matchen. Vi måste ha en bra dag allesammans, och det tror jag vi kommer ha, vi kommer göra en bra insats. Klarar vi oss att jobba till oss in i matchen tror jag det finns en stor möjlighet att kvittera deras 2-0. Når vi dit har vi en vägg som kommer hjälpa oss. Får vi 2-0 kommer vi få ett stort stöd, sa han och fortsatte:

– Ni är de som ska skapa hopp åt oss, så frågan är: vad tänker ni? Vad gör ni? Har ni hopp? Vi har hopp – frågan är om ni har hopp? Vi kan sälja det budskapet utåt. Om budskapet är att det är hopplöst får vi mindre möjligheter, är budskapet hopp har vi större möjligheter. Mycket ligger på er att skapa den rätta stämningen i morgon, inte bara på oss”, sa Hareide som vid det här laget ställt ner muggen och börjat gestikulera fritt.

”Vi ska bara ut där och leverera, BASTA!”

Men det slutade inte där. Hareide fortsatte och påminde journalistkåren framför sig om fjolårets bedrift och hur Europaspelet hjälpte Malmö att skapa en tro på sig själva och hur framgångarna stärkte dem i seriespelet.

– När vi kom hem igen åkte vi till Råsunda och vann mot serieledaren – ni gjorde oss starkare och bättre, sa han och avslutade brantalet:

– Därför är det här en viktig del av det hela, om att skapa tro, en tro på det vi gör. Jag var inte anledningen (till att Malmö FF slog Salzburg) i fjol. I år har vi andra spelare att jobba med men vi har samma idéer, samma principer och samma skalle. Vi ska bara ut där och leverera, BASTA!

Så ska Malmö FF vinna mot Salzburg

Med brandtalet åt sidan var huvudfokus på morgondagens match. Den handlade framför allt om att Malmö FF behöver spela offenstivt, satsa på fasta situationer och ta tillvara på att Salzburg behöver spela med en ny målvakt med mindre matchträning, men även försöka få till ett tidigt ledningsmål för att skapa ängslighet hos Salzburg.

– Det är en viktig match och alla vet att det kommer att vara en tuff match. Alla i laget tror att vi kan klara av att vända på det här, vi ser inte problemet, sa Kari Árnason under presskonferensen.

– Ju snabbare vi gör mål desto ängsligare blir Salzburg. Vi ska klara av att lägga tryck på dem så vi får matchen dit vi vill, men i fotboll kan man inte önska. Vi är inställda på att jobba i 90 minuter, sa Hareide och fortsatte:

– Vi ska hålla Salzburg borta från vårt mål och skapa målchanser genom fasta situationer. Vi har bra möjlighet där genom att vi har bra höjd och storlek i laget. Fasta situationer har varit fokus på våra stängda träningar, vi har höjd och får vi bara in den i rätt höjd i boxen kan det hända vad som helst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.