Helena Jansson (arkivbild). Foto: Scanpix

Helena Jansson rasar mot egna förbundet

Uppdaterad
Publicerad

Orienteringsprofilen Helena Jansson skäms över att vara en del av svensk orientering. Anledningen är att förbundet förbjuder SM-start för utländska orienterare som inte bor i Sverige.

Det gör Helena Jansson rasande och menar att det finns rasistiska tongångar bakom beslutet. Så här skriver hon i sin blogg på runnersworld.se:

”Beslutet som fattats på dagens (förbunds)möte satt i ett större sammanhang går alltför hand i hand med de rasistiska, egocentriska och främlingsfientliga strömningar som bara blir mer och mer närvarande kring oss.”

-Det händer mycket otäcka saker i samhället med bland annat nazister som attackerar fredliga demonstrationer. Det ger mig en känslomässig parallell till helgens beslut, även om det säkert inte finns någon grund för det, säger Helena Jansson till TT.

-Runt om i landets klubbar finns många orienterare som gör oerhört mycket bra för sina föreningar. Varför ska de då inte få springa SM bara för att de inte bor i Sverige tillräckligt mycket under året. De skulle också höja kvalitén på SM.

Lena Larsson, ordförande i Svenska orienteringsförbundet, svarar:

-Vi tog ett demokratiskt beslut som också går i linje med de regler för nationella mästerskapen som finns inom de andra nordiska länderna. Det handlar ju bara om fyra-fem tävlingar per år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.