Förbundskaptenen Sylve Söderstrand: ”Hästen har varit lite av en olycksfågel. Den är en topphäst mot alla odds. Helena Persson är väldigt skicklig på att ta hand om, och matcha fram hästar.” Foto: SVT Sport/Leif Johansson

”Han ser lite ut som en karikatyr”

Uppdaterad
Publicerad

När EM i Achen inleds i veckan är det lite ”äntligen” för Helena Persson. Den 46-åriga hoppryttarveteranen har fått stå tillbaka i fyra mästerskap – och backat upp som reserv. Nu kliver hon in på den största scenen – och hon gör det med en häst som inte är lik någon annan. – Jag är glad att han är en häst. Hade han varit människa hade han nog fått gå i terapi.

– Han ser lite ut som en karikatyr. Om man skulle rita en häst där ryggen/manken börjar, så är den jättestor. Sedan blir ryggen jättelåg. Han har en knöl åt andra hållet, och sedan sticker höftknölarna ut. Ja, skulle man rita en karikatyr skulle det vara rätt likt honom.

Stort tålamod

Med en stor målmedvetenhet och en enorm envishet har Helena Persson mot alla odds skickligt matchat Bonzai H genom hela karriären. Hon har enträget trott på honom – trots en mycket speciell extriös.

EM Aachen

– Han har väldigt speciell kropp. Han är väldigt smal, spinkig, benig och knotig kan man säga.

Trots en annorlunda extriör har Bonzai fysiskt klarat sig fint. Efter en stark säsong med ytterligare kliv i den högsta klassen gör ekipaget på EM i Achen sitt första mästerskap. 15-åringen som beskrivits som ett hopplock av flera olika hästar är i sitt livs form.

– Man känner att man måste skydda honom eftersom han ser ut som han gör. Under årens lopp har man behövt försvara honom för att han ser ut som han gör. Men nu behöver han inget försvar längre. Han har visat var skåpet ska stå.

RGB hyllar: Ett superteam

Persson/Bonzai har i flera nationshoppningar i år imponerat på förbundskaptenen. I Falsterbo behövde Sylve Söderstrand inte övertygas mer. Ekipaget red i laget som tog en delad andraplats tillsammans med Tyskland, och blev först i det svenska laget att kvittera ut en EM-biljett.

– Det är ett superteam. De har varit tillsammans i många år nu. Hästen har kapaciteten att hoppa över de här stora hindren. Givetvis har hästen med sin ålder en hel del rutin. Det ska bli spännande, säger den mångåriga landslagskollegan Rolf-Göran Bengtsson.

Klart sedan tidigare är att Rolf-Göran Bengtsson inte rider EM, då han står utan häst. Men han kommer följa med till Achen för att hjälpa det svenska laget. Svensk ridsports affischnamn i hoppning senaste decenniet gläds med sin landslagskollega.

– Det är jättekul för Helena att hon en gång nu får lov att vara med. Hon var länge nummer fem som alltid var där, och alltid ställde upp i alla väder. Hon åkte kors och tvärs över hela världen, i stort sett. Jag tycker det är jättekul att hon nu ska få chansen att rida ett EM.

Vunnit SM flest gånger

Två OS, ett VM och ett EM som reserv. Men med sju nationella titlar, flest av alla i Sverige, och rollen som back-up totalt fyra gånger, känner hon sig inte som en mästerskapsdebutant.

– Nej, det gör jag inte. Jag har nästan ridit så många gånger. Och varit med i laget hela vägen. Nej, det gör jag inte. Jag känner mig inte som en debutant.

Debutant eller inte. I första mästerskapet siktar hon högt.

– Jag åker inte dit för att bara göra laget. Jag vill till final.

Den individuella finalen?

– Ja, det vill jag. Min häst har varit så himla jämn under det sista året. Jag kanske kan gynnas av att det är många hoppningar som räknas ihop.

Annan sorts grundträning

Den starka formen är ett resultat av ett ändrat träningsupplägg. Vattengympa med fokus på kondition och styrka, och mycket galopparbete. Få tråkiga träningspass i ridhuset. Allt för att hålla Bonzai på gott humör.

– Jag tror att han har fått en helt annan grundfysik. Han har mycket bättre flås. Han är starkare i hela kroppen. Ja, allt känns bättre. Han känns bara helt fantastiskt stark.

– Jag älskar Bonzai. Jag tycker att han har ett sådant otroligt uttryck. Man kan vara lite frustrerad på honom ibland. Men det händer nya saker hela tiden. Han är spännande varje dag.

Sagt om Helena Persson om Bonzai H

Förbundskaptenen Sylve Söderstrand om ekipaget:

– Fantastiskt. Hon har själv fött upp hästen. Hästen har varit lite av en olycksfågel. Den är en topphäst mot alla odds. Den är lite av missbildad, den har inte en korrekt extriör. Bonzai är lite av en fula ankungen, egentligen lite av ”mission impossible”.

– Helena Persson har varit en toppryttare i många år. Hon är väldigt skicklig på att ta hand om, och matcha fram hästar. Hästen har heller inte det lättaste temperamentet. Men den har stor kapacitet och är försiktig. Han kan hoppa hur stora hinder som helst.

– Helena Persson har ridit lagtävlingarna i år, och gjort det med en väldigt hög lägsta nivå. Hon har all rutin som har hållit på så länge, sedan har hon inte all rutin på den högsta internationella nivån. Hon har det gjort det bra.

SVT-experten Lotta Björe:

– Det finns inte många rätt. Den är ihopvuxen i ryggen. Det ser ut som sex olika hästar.

– Helena Persson har hela tiden, hela sitt liv, tagit fram sina hästar själva. Hon har gjort hästarna själv. Hon har aldrig köpt en färdig produkt.

– Hon kan hur man matchar fram bra hästar. Hon har hästarna under många år och är bra. Hon tror på det hon gör.

– Hon har ett bra team bakom sig. Hon är en fenomenal hoppryttare med stor humor och sådan självdistans. Hon har fötterna på jorden.

Fakta

Bonzai H: Valack född -00 e Baloubet du Rouet u Wotin e Caletto II

Uppfödare: Stuteri H, Bengt och Anita Johanssson.

Ägare: Helena Persson.

Fakta Helena Persson

Ålder: 46 år

Bor: Västerhaninge

Förening: Rider för Årsta Runsten Sportryttarförening

Kuriosa: Har tagit fram de flesta av sina GP-hästar från steg ett. Vann sitt första av sju SM-guld på Verona 1992.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM Aachen

Mer i ämnet