Joshi och Viktoria Helgesson.

Helgessons: ”Den som är bäst förtjänar att åka”

Uppdaterad
Publicerad

Joshi Helgesson fick platsen till konståknings-VM, på bekostnad av storasystern Viktoria. Ett antiklimax enligt många, men inte enligt systrarna själva.

Konståknings-Sverige är litet, och på papperet är Joshi och Viktoria Helgesson varandras största konkurrenter. Joshi blev fyra i EM i januari, Viktoria slutade precis bakom på en femteplats. Båda har sin mamma som tränare och systrarna följs åt på alla tävlingar och mästerskap som de deltar i.

Sverige får bara ha en representant på damsidan i VM i mars och det blev 21-åriga Joshi som fick biljetten. Storasyster Viktoria, 26, blev utan.

Konståknings-VM

Hur kändes det när du fick höra att Joshi skulle få åka?

– Det är klart att jag ville åka, men jag blev så klart jättglad för Joshis skull. Vi har aldrig haft någon konkurrens mellan oss men det är lite annorlunda under uttagningar nu. Från början var jag ganska ensam på mästerskap, sedan har Joshi kommit ikapp bit för bit, berättar Viktoria Helgesson när SVT Sport träffar båda systrarna under ett träningspass.

– Jag har alltid vetat att hon skulle bli bra. Joshi var alltid mycket bättre än mig som junior. Men den som är bäst förtjänar verkligen att åka och jag tror att båda kan glädjas åt varandra, så det är jätteskönt att veta för den som får platsen. Som Joshi nu, hon vet att jag stöttar henne till 100 procent, fortsätter hon.

Både Viktoria och Joshi har tränat konståkning sedan de var tre år gamla och Viktoria kommer också att följa med till VM i Shanghai som stöd och hejarklack till sin syster.

Fotnot: Se hela reportaget ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konståknings-VM

Mer i ämnet