Svanebo tog sitt första SM-guld. Foto: Patrick Trägårdh/Bildbyrån

Hellner tröttnade totalt – tappade SM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Hellner såg ut att vara på väg mot SM-guldet i herrarnas femmil. Då tröttnade han totalt och fick se Anders Svanebo, Stockviks SF, hämta in över en minut och vinna sitt första guld i karriären.

Han hade tio SM-guld sedan tidigare, och länge verkade det som det elfte bara vara en formalitet för Marcus Hellner. Gällivare-åkaren tog ledningen direkt i loppet och behöll den i åtminstone 46 av de 50 kilometerna.

Daniel Rickardsson var den som såg ut att främst hota Hellner, och han låg runt tio sekunder bakom större delen av loppet. Men sent omsider vaknade Anders Svanebo, samtidigt som både Hellner och Rickardsson tröttnade rejält.

Svanebo lycklig SM-vinnare

Den sista milen tog Svanebo, som var 1.12 bakom Hellner som mest, in en minut. Vid 46 kilometer var han 27 sekunder efter, i mål var Svanebo etta och jublande glad över första SM-guldet i karriären.

– Helt fantastiskt att få avsluta säsongen så här. Det är en dröm att ta guld när alla de bästa är med, säger Svanebo till TT.

Hellner var totalt utpumpad efter målgången.

– Det var hemskt. Jag gick in i väggen och hade ingen aning om någonting.

Södergren femma i sista (?) loppet

Anders Södergren gjorde vad han säger är sista SM-loppet i karriären, och han ställde inte bara ut skidorna. Efter 5 kilometer var han bara sekunden bakom Marcus Hellner. En frejdig start av den i år 40-årige veteranen, och han saktade inte ner nämnvärt efter det.

I mål var han till slut en minut efter segraren Svanebo, och bara 18 sekunder bakom Martin Johansson som knep bronset. Daniel Rickardsson kom fyra efter en tung avslutning.

Var det då verkligen sista SM-loppet i karriären för Södergren? Nja, helt säkra kan vi nog inte vara på det.

– Det kanske behövs någon inhoppare i stafettlaget någon gång, sa Södergren kryptiskt inför femmilen.

Topp 5 i loppet

1. Anders Svanebo, 2.10,18,3

2. Marcus Hellner +10,0

3. Martin Johansson +42,8

4. Daniel Rickardsson +56,8

5. Anders Södergren +1.00,6

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.