Henrik Stenson om vändningen

Uppdaterad
Publicerad

Stjärnspelaren Henrik Stenson ska i dagarna följa upp andraplatsen i världstourtävlingen i Akron.

Men efter en tävling 2001 höll hela golfkarriären på att rasa.

-Det tog två år av hårt arbete, säger han i Sommar i P1.

I början av säsongen 2012 var Henrik Stenson raknad 231:a i världen. Nyligen halkade han ner från andra- till tredjeplatsen på världsrankningen. Fjolåret, med Fedex Cup-vinsten som kronan på verket, var hans livs säsong. Redan innan var han nöjd med karriären – att få resa jorden runt, utöva sin hobby och dessutom vara framgångsrik.

– Hade jag inte varit nöjd med det, då hade jag förtjänat en stor örfil, säger han i sommarprogrammet.

Kastade in handduken

Men det hade kunnat gå helt annorlunda.

På European Open i Dublin 2001, två månader efter första Europatour-vinsten, kastade han in handduken efter halva rundan.

– Det var de värsta nio hålen i min karriär.

En rejäl rekonstruktion behövdes.

Med tränaren Pete Cowen och resten av teamet krävdes två år genom mental och teknisk träning.

– Att göra om en golfsving innebär att göra sig av med en gammal innött rörelse. Alla referenser försvann. Jag hade inget att luta mig mot, eftersom allt ändrades. Men med tanke på var jag befann mig svingmässigt då fanns det bara en riktning – och det var framåt.

Fem år senare lyfte han Ryder Cup-bucklan på samma bana.

Väntar barn

I programmet berättar 38-åringen om sin före detta caddie Fanny Sunesson samt caddies ofta osäkra anställningssituation. Han avslöjar även att han tillsammans med frun Emma väntar sitt tredje barn, samt att han som inbiten IFK Göteborg-supporter i sexårsåldern blev ”skogstokig” när fotbollslegendaren Gunnar Nordahl kladdade ner sin autograf på hans keps.

På torsdagen inleds världstourtävlingen i Akron, Ohio. Stenson, som haft det knackigare i år, går ut sist i startfältet på banan där resan mot Fedex Cup-segern grundlades.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.