Emma Johansson. Arkivbild. Foto: TT Nythetsbyrån

Historisk cykeltävling i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Uppladdningen är kanske inte den allra bästa.

Men varken skrapsår eller onda ben kan hålla Emma Johansson från att cykla in på Champs Elyssés på söndag.

Timmarna innan herrarna avslutar sitt Tour de France får världens bästa damcyklister göra upp om segern i en historisk tävling längs den berömda Parisavenyn.

– Det kommer säkert att bli en upplevelse som går utanpå det mesta. Att tävla just där inför ett stort publikhav och med all uppmärksamhet som följer med. Det är nästan svårt att föreställa sig, säger den svenska cykelstjärnan.

Flera av de främsta damcyklisterna har under en längre tid försökt övertyga Tour de France-arrangören Amaury Sport Organisation, ASO, att köra också ett damlopp i samband med den franska cykelklassikern.

Målet har varit att få ett etapplopp men ”La Course”, som årets endagsstävling heter, är ett steg på vägen, menar Emma Johansson.

– Förhoppningen är att det ska växa och kanske bli åtminstone ett veckolångt etapplopp. Men vi får se vad som kommer ut av det här året till att börja med.

Problem hitta sponsorer

Regerande världsmästaren Marianne Vos är en av de cyklister som varit mest aktiv i arbetet att få kvinnorna tillbaka till Touren. Tidigare försök har lagts ned med hänvisning till problemen att hitta sponsorer.

– Att ASO bestämt sig för att köra också ett damlopp blir en närmast revolutionerande utveckling av vår sport. Det är början till en ny era för damcykel och kommer garanterat att öka intresset ännu mer, menar Vos.

”La Course” är inte det enda tecknet på att damcykel växer sig allt starkare. Tidigare i år var det premiär för brittiska ”Womens Tour” som blev en stor publiksuccé med täta åskådarled längs vägarna. För första gången tv-sänds också samtliga damernas världscuplopp i efterhand och SVT har beslutat att sända direkt från Vårgårda när världscupen kommer till Sverige i slutet av augusti.

”Vågat ta steget”

– Jag tror att det ena har gett det andra. Någon arrangör har vågat ta steget att satsa på damcykel och det har givit positiv feedback. Det gör att fler hänger på trenden, säger Emma Johansson.

Själv har hon börjat ladda mentalt för de 13 varven i centrala Paris. Även om sviterna efter helgens fall i BeNe Ladies Tour – som hon ändå vann – fortfarande gör sig påminda.

– Jag har några skrapsår och det gör fortfarande lite ont. Men det är klart att jag kommer att stå på startlinjen. Det här vill jag inte missa.

Så körs ”La Course by the Tour”

Längd: 90 km

Antal varv: 13 längs Champs Elysées

Prispengar: 22 500 euro (drygt 207 000 kronor) varav 6 000 (drygt 55 000) till segraren. Spurtpriser under elva varv.

Antal åkare: 120 fördelade på 17 proffslag, tre landslag

Anmälda svenska deltagare: Emma Johansson, Orica, Emilia Fahlin, Wiggle Honda, Sara Mustonen, Giant Shimano.

Att hålla ögonen på: Marianne Vos, världs- och olympiamästare, Lizzie Armitstead, världscupledare, Pauline Ferrand-Prevot, världscupsegrare både i MTB och på landsväg, Emma Johansson, världscuptvåa.

TV: Eurosport 13.45. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.