Integrationsmiljoner tillförs idrotten

Uppdaterad
Publicerad

Idrotten tillförs 32 miljoner kr i år och 64 miljoner årligen från och med nästa år. Det framgår av siffror ur vårbudgeten som SVT Nyheter tagit del av. Pengarna ska gå till integrationsprojekt för nyanlända flyktingar.

Pengarna ska användas för att stödja idrottsrörelsen i att erbjuda aktiviteter och grundläggande introduktion till föreningslivet och idrottsrörelsen för nyanlända som fått uppehållstillstånd i Sverige, framkommer i ett pressmedelande.

– Idrottsrörelsen erbjuder en fantastisk plattform för integration. Därför gör vi denna viktiga satsning, säger Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister till SVT Sport medan han tittar på en basketträning i Bredäng, i södra Stockholm.

#ETTSVERIGE – IDROTTEN INTEGRERAR

Regeringen vill med förslaget ge goda förutsättningar, för nyanlända barn, ungdomar och vuxna som fått uppehållstillstånd i Sverige, att bli delaktiga i det svenska samhället. Regeringens bedömning är att ett engagemang i idrottsverksamhet kan underlätta detta.

RF krävde 300 miljoner i valrörelsen

– Idrottsrörelsen har förutsättningarna och är själva beredda att ta detta ansvar. Jag är glad att de ser denna möjlighet. Men för att de ska klara av detta behöver idrottsanslaget höjas vilket vi nu föreslår, avslutar Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister.

Inför valet uppgav Socialdemokraterna i TT:s enkät att de ville satsa 250 miljoner kronor extra årligen på idrotten. RF krävde då 300 miljoner kr som en kompensation för att idrottsstödet legat still på 1,7 miljarder kr sedan 2009.

Förslaget vill

• Ge idrottsrörelsen förutsättningar att utveckla sin verksamhet och rekrytera nya aktiva och ledare.

• Ge idrottsrörelsen, genom distriktidrottsförbund och idrottsföreningar, möjlighet att erbjuda aktiviteter och grundläggande introduktion till föreningslivet för nyanlända som fått uppehållstillstånd i Sverige.

• Anslaget till idrottsrörelsen ökas med 32 miljoner kronor 2015. För 2016 och framåt bedöms utgifterna öka med 64 miljoner kronor per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – IDROTTEN INTEGRERAR

Mer i ämnet