Ilska över fotbollsdiskriminering

Uppdaterad
Publicerad

Inför tisdagens vänskapsmatch mellan Sverige och Iran uppmanar flera iranska människorättsaktivister till bojkott. I Iran får kvinnor inte gå och titta på män som spelar fotboll.

– Kvinnor ses som en andra klassens medborgare och de diskrimineras dagligen. Enligt lagen, som bygger på sharia, är en kvinna värd hälften så mycket som en man. I det här systemet är förbudet för kvinnor att se på fotboll en viktig symbolfråga, säger den kända iransk-kanadensiska människorättsaktivisten Nazanin Afshin-Jam till TT.

Förbudet för kvinnor att titta på mansfotboll inrättades efter den islamiska revolutionen 1979 eftersom det anses gå emot islam att blanda män och kvinnor i en publik.

Herrlandslaget i fotboll

Darya Safai är talesperson för gruppen ”Låt Iranska kvinnor komma in på arenor”:

– För mig handlar det inte bara om förbudet i sig, det handlar om könsdiskriminering. Att få heja på sitt lag är en grundläggande mänsklig rättighet.

Inga förbättringar

Nasrin Sotoudeh bor i Iran och har som försvarsadvokat haft hand om några av de mest högprofilerade rättegångarna i Iran, bland annat den mot fredspristagaren Shirin Ebadi:

– Samtalen med västvärlden om det kärntekniska programmet har inte fört med sig några förbättringar när det gäller de mänskliga rättigheterna i Iran. Det är fler som avrättas nu än förut, säger hon till TT.

Nazanin Afshin-Jam leder ett internationellt upprop mot förbudet, en kampanj som har lyckats få gehör hos Fifapresidenten Sepp Blatter. I en artikel skriver Blatter att han tagit upp problemet med den iranske presidenten Hassan Rouhani.

Sverige viktigt

Till saken hör att Iran konkurrerade med Förenade arabemiraten om att få arrangera det stora asiatiska fotbollsmästerskapet 2019 och förlorade.

– Fotbollen har stor makt. De här länderna, som Iran, ska inte få arrangera några mästerskap förrän de släpper in kvinnor på arenorna. Det är positivt att de vill in mer i den stora idrottsgemenskapen, men det är viktigt att de inte tillåts plocka russinen ur den demokratiska kakan, säger Aftonbladets fotbollskommentator Jennifer Wegerup.

Afshin-Jam menar att Sverige kan göra skillnad.

– Med tanke på Sveriges fantastiska historia när det gäller kvinnors rättigheter bör den svenska regeringen och fotbollsintresserade svenskar fördöma den Islamiska republiken Irans diskriminerande regler och bojkotta matchen på tisdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet