Justin Wilson. Foto: TT Nyhetsbyrån

Indycarförare avled efter olycka

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska Indycar-föraren Justin Wilson avled på måndagen i sviterna efter en tävlingsolycka i Pennsylvania, USA. Han blev 37 år gammal. Nu sörjs han världen över, ”Väldigt sorgligt att höra att Justin Wilson avlidit”, skriver svenske Marcus Ericsson på Twitter.

Wilson skadades allvarligt i huvudet när han träffades av en del från en bil som kraschade strax framför honom i söndags. Olyckan inträffade på Pocono Raceway under säsongens näst sista lopp.

”Det här är en kolossalt sorglig dag för Indycar liksom för motorsportvärlden i stort”, skriver Mark Miles, vd för Indycars moderbolag Hulman & Co, i ett uttalande.

Hela motorsportvärlden visade sin respekt för föraren där ibland den svenska F1-föraren Marcus Ericsson.

”Väldigt sorgligt att höra att Justin Wilson avlidit. Alla mina tankar går till hans familj.”, skriver han på Twitter.

Även under gårdagen uttalade sig Ericsson om den förolyckade Wilson.

”Vaknar upp till nyheten om Justin Wilsons hemska krasch. Alla mina tankar är med honom och hans familj. Fortsätt kämpa!” , skrev Ericsson på twitter på twitter i går.

Wilson körde 16 formel 1-lopp under 2003, därefter körde han racing i USA, framför allt i Indycar där han kört 174 lopp.

Dödsolyckor i bilracing

Indycarföraren Justin Wilson, Storbritannien, omkom sedan han träffats av en del från en kraschad bil under loppet i Pennsylvania i söndags.

I Indycar har tidigare, bland andra, Dan Wheldon, Storbritannien (2011) samt amerikanerna Paul Dana (2006), Tony Renna (2003) och Scott Braydon (1996) omkommit i krascher. I Nascar omkom Dale Earnhardt i en racingolycka 2001.

Den franske formel 1-föraren Jules Bianchi avled i juli i år i sviterna av kraschen på Suzuka-banan i oktober i fjol. Brasilianaren Ayrton Senna avled i en krasch i San Marinos GP 1994, dagen efter att österrikaren Roland Ratzenberger dödskraschat under träning. Kanadensaren Gilles Villeneuve dog i en krasch i Belgien 1982 och svensken Ronnie Peterson avled i sviterna efter olyckan på Monza 1978.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.