Sebastian Loeb tar första VM-titeln 2004 – nio i rad.

Sébastien Loeb tar avsked i franska rallyt

Uppdaterad
Publicerad

Världens mest vinstrika rallyförare Sébastien Loeb tar avsked från VM-serien i rally på hemmaplan i Frankrike. Tävlingen väntas bli en kamp mellan Sébastien Loeb och Sébastien Ogier.

Oavsett resultat kommer 2013 års franska rally i Alsace att skrivas in i motorsporthistorien. Tävlingen blir niofaldiga världsmästaren Sébastien Loeb och kartläsaren Daniel Elenas sista framträdande i World Rally Championship. 39-årige Loeb tog ifjol sin ­nionde raka VM-titel, och satte punkt för att vara med och konkurrera om ytterligare en titel.

”Inte tävlat sen i maj”

I år har han kört ett miniprogram i VM-serien, där franska rallyt blir fjärde framträdandet för i år. Två av dom tre tävlingar han ställt upp i, Monte Carlo och Argentina, har han vunnit.

– Självklart är mitt mål att uppnå bästa möjliga resultat, men man måste tänka på att jag inte har tävlat i ett rally sedan början av maj. Och då gick det på grus i Argentina, säger Loeb.

Vunnit varje år sen 2004

Franska rallyt tillhör duon Loeb och Elenas absoluta favoriter. Här har dom säkrat två av sina nio världtitlar, senast ifjol. Totalt har dom niofaldiga världsmästarna 78 segrar tillsammans.

– Det finns ingen press på mig. Jag kör inte om mästerskapet och jag har inget att bevisa. Jag är här för att ha kul, och tacka alla de människor som har stöttat mig så länge. Jag hoppas att det blir en stor fest .

Publikfest väntas

Flera hundra tusen fans väntas kantra vägarna under Sébastien Loebs avskedsföreställning. Världens mest framgångsrika rallyförare någonsin kan ta sin 79:e seger, då han sätter punkt för en enastående karriär. Loeb kommer nästa säsong att köra standardvagnsserien WTCC.

Ogier överlägsen

I Loebs frånvaro har landsmannen Sébastien Ogier i år varit överlägsen i VM-serien i rally. Volkswagenföraren har vunnit fem av nio deltävlingar, bland annat svenska rallyt. Han har inför franska rallyt en 83 poängs ledning över Thierry Neuville, och det är 84 poäng kvar att köra om.

Titeln säkrad första sträckan

När tävlingen inleddes under torsdagen med första sträckans så kallade Power Stage var saken klar. Sébastien Ogier är ny rallyvärldsmästare. Thierry Neuville hade behövt vinna sträckan för att ha en chans att matcha Sébastien Ogier om VM-titeln. Dani Sordo vann sträckan före Neuville och Ogier. Sébastien Loeb var inte bättre än sjunde man på första sträckan. På söndag kör Loeb sitt sista VM-rally. SVT direktsänder sträckorna lörsdag och söndag.

Lördag 5 oktober SVT1 och SVTPlay 14.30-15.30 – VM-rally Alsace live.

Söndag 6 oktober SVT1 och SVTPlay 14.30-15.30 – VM-rally Alsace live.

Söndag 6 oktober SVT1 och SVTPlay 23.05-00.00 – VM-rally Alsace repris.

Kommentatorer: Maria Wallberg och Jonas Kruse.

Förarna i sociala medier:

Sébastien Ogier/@SebOgier

Thierry Neuville/@thierryneuville

Jari-Matti Lattvala/@JariMattiWRC

Mikko Hirvonen/@MikkoWRC

Dani Sordo/@DaniSordo

Mads Ostberg/@MadsOstberg

Sébastien Loeb/@Loeb_Seb1

Martin Prokop/@ProkopOfficial

Andreas Mikkelsen/@AMikkelsenRally, och Instagram @AMikkelsenRally

Official WRC/@OfficialWRC och Instagram @wrcofficial

Hashtags: #wrc #rally #motorsport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.