Foto: Bildbyrån.

Baryard inför världsfinalen: ”Känslan är bra”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag är det dags för världsfinalen i nationshoppning, som arrangeras i Barcelona. Sverige har en fin tredjeplats att försvara från fjolårets final. ”Vi kommer hit med en bra känsla från förra året”, säger Malin Baryard-Johnsson till SVT Sport.

Torsdagens program handlar om omgång ett, där 18 lag tävlar om de åtta platserna till lördagens finalrunda. Och det svenska laget har fina minnen från fjolårets final i Barcelona, där Sverige slutade på en tredjeplats.

– Känslan är bra, vi kommer hit med en bra känsla från förra året då vi lyckades väldigt bra, det är samma gäng med som gjorde det då, sen har det tillkommit några också, säger Malin Baryard-Johnsson till SVT Sport.

Konkurrensen är stenhård och allt måste stämma för att svenskarna ska kunna upprepa fjolårets bedrift.

– Allt kan hända, så är det alltid med laghoppning. I fjol såg det inte alls bra ut inför sista rundan men då vände det efter flera bra rundor under sista dagen. Men det kommer bli tufft och det gäller att alla fyra är i sitt bästa slag.

”Nollrundorna som gäller”

Och den svenska planen är enkel.

– Det gäller att få till nollrundor. Det räcker inte med fyra eller åtta fel, så det gäller att ha marginalerna med sig, säger Baryard Johnsson.

Och hoppningens förbundskapten Sylve Söderstrand instämmer.

– Det är nollrundorna som gäller, du får inte ha mer än åtta fel i laget om du ska vidare till finalrundan, säger han till SVT Sport.

Något som kan tala för Sverige är att det finns gott om rutin i form av erfarna ryttare som Malin Baryard, Rolf-Göran Bengtsson och Henrik von Eckerman.

– Det är en jätteviktig faktor, deras rutin och det faktum att de varit med och gjort det flera gånger om, det är oerhört värdefullt, menar Söderstrand.

Sveriges lag

Malin Baryard Johnsson/Tornesch

Henrik von Eckermann/Cantinero

Angelie von Essen/ Tinkabell

Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask

Femteryttare i truppen blir Jonna Ekberg/Equita van’t Zorgvilet

Peder Fredricson tvingades lämna återbud på grund av att hans häst All in drabbats av en infektion.

Övriga nationer är:

Australien, Belgien, Brasilien, Tjeckien, Egypten, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Irland, Italien, Mexiko, Polen, Qatar, Spanien, Schweiz, USA och Venezuela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.