Möt 1990 och -92 års världsmästare inför spanska VM-rallyt.

Möt Carlos Sainz inför helgens VM-rally

Uppdaterad
Publicerad

Mindre än tre veckor efter franska rallyt på asfalt går serien från Frankrike till Spanien, och från asfalt till grus. Helgens VM-rally i Spanien är tolfte och näst sista delsträckan i rally-VM.

Spanska VM-rallyt 24-27 oktober är baserat i badorten Salou på Spaniens Costa Daurada. Deltävlingen är en av säsongens höjdpunkter och lockar tiotusentals åskådare på vissa sträckor.

Missa inte vårt exlusiva inför-magasin som bland annat bjuder på ett möte med världsmästaren från 1990 och 1992, Carlos Sainz.

Rally-VM

I år har arrangörerna för tävlingen vänt på ordningen av sträckorn med asfalt och grus. Spanska rallyt börjar som ett klassiskt asfaltsrally de första två dagarna, för att sedan gå över på grus söndag.

Det blir även en del nyheter under öppningdagen fredag. Den populära ceremoniella starten i den katalanska huvudstaden Barcelona blir kvar. Det nya är att man i år kommer köra tre sträckor i totalt mörker och utan avbrott.

På lördag ställs ekipagen inför ytterligare fem specialsträckor. Underlaget är asfalt, i bergen nordväst om Salou. Specialsträcka nummer åtta ,Colldejou, har utsetts till rallyts Power Stage. Här delas bonuspoäng ut till de snabbaste tre besättningarna.

På lördagkväll, påbörjas rallyts omvandling, dr Jekyll och mr Hyde. Teamen kommer endast ha 75 minuter på sig för att preparera bilen från asfalts- till grusegenskaper, inför den tredje och sista dagen .

Efter 15 etapper och totalt 355 konkurrenskraftiga kilometer korsar vinnarbilen mållinjen i Salou vid 16.36 på söndag.

SVT sänder ett sammandrag från VM-serien i rally.

Söndag 27 oktober 23.05-00.00 i SVT1.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rally-VM

Mer i ämnet