Inför Rally-VM Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Efter utmaningar på snö och is i Svenska Rallyt, har VM-rallyt nu förflyttat sig till sol, värme och hög höjd i Mexico – det är dags för det första av sex raka grusrallyn.

Att VM-rallyt i Mexico körs på hög höjd, är en faktor som tillsammans med värmen kanske är förarnas största utmaning de kommande dagarna. Vissa specialsträckor ligger omkring 2 700 meter över havet, vilket innebär att luften är tunnare – en rejäl utmaning för både förare och motorn som kan tappa upp emot 30 procent i motoreffekt.

Sebastien Ogier leder rally-VM efter segern i Sverige, och fransmannen ser fram emot den tredje deltävlingen.

– Jag gillar verkligen atmosfären i Mexico. Speciellt starten i Guanajuato, det är en fantastisk upplevelse, säger Ogier i ett pressmeddelande.

– Mexico kommer att ge oss en första indikation på hur bra bilen är på grus, fortsätter VM- ledaren.

”Jag gillar att köra här”

För första gången sen 2006 finns inte regerande världsmästaren Sebastien Loeb med i Mexico. Mikko Hirvonen axlar nu rollen som försteförare i Citroëns fabriksteam. En tidigt avåkning förstörde Hirvonens segerchanser i Sverige och nu ser han fram emot utmaningarna på gruset i Mexico där han ifjol var tvåa bakom Loeb.

– Jag vet att jag är kapabel att åstadkomma bra prestationer på det här underlaget, och jag gillar att köra här, säger Hirvonen i ett pressmeddelande där han också berättar att teamet lagt ner mycket arbete på tester efter rallyt i Sverige.

Hirvonen var snabbast av alla under torsdagens kvalificeringssträcka och får därför välja startposition först inför fredagens sträckor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.