”Inga dörrar stängda”

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Jerebko var lagkapten för det svenska landslaget under EM-slutspelet förra året. Den här säsongen har han tackat nej till landslaget och EM-kvalet för att satsa allt på sitt spel i Detroit i NBA.

– Det är är en av de viktigaste sommrarna i mitt liv och jag kände att jag var tvunget att lägga allt fokus på träning och mitt spel i Detroit, säger Jerebko till SVT Sport.

Det var många av de svenska basketstjärnorna som av olika anledningar tackade nej till spel landslaget och EM-kvalet. Det blev hela tio ”nej tack” och kritiken har inte låtit vänta på sig.

Om du och de andra svenska basketstjärnorna hade varit med så är det många som anser att landslaget lätt hade tagit sig till EM-slutspel i år. Vad säger du om det?

– Som sagt det här är min viktigaste säsong i karriären och det enda jag koncentrerar mig på är NBA-säsongen och jag bryr mig inte om vad andra säger om det. Mitt fokus handlar om att göra det bästa jag kan i Detroit.

Kan du tänka dig att spela i landslaget igen?

– Jag har absolut inga dörrar stängde och vi ser väldigt ljust på svensk baskets framtid.

Efter en fiasko-säsong för Detroit där man bara vann 29 av 82 matcher har klubben nu satsat inför den kommande säsongen. Det viktigaste kanske är den nye coachen Stan Van Gundy och att spela för honom är något som Jonas Jerebko ser fram emot.

– Det blir en nytändning för Detroit och hela vår organisation. Jag har varit där längst av alla och det känns verkligen bra detta året.

Detroit har missat slutspel fem år i rad. Vad är det som talar för att ni ska gå till slutspel den här säsongen?

– Det är vårt lag och vår nya coach. Jag tror att hela den mixen kommer att bli riktigt vass. Det känns väldigt bra just nu och det ska bli riktigt kul att dra igång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.