Karin Redelius, forskare GIH Foto: Foto: Linus Hallgren

Inkilning – en kultur som återskapas år från år

Uppdaterad
Publicerad

Flera skandaler kring inkilning och nollning inom idrotten har kommit fram under åren. ”Om man skulle överföra den typen av kultur i övriga samhället skulle det te sig väldigt märkligt”, säger forskaren Karin Redelius till SVT Sport.

I samband med programmet Morgans mission uppmärksammar SVT Sport mobbning inom idrotten. Missa inte Experterna, där André Pops samtalar med Kajsa Bergqvist, Daniel Nannskog och Mikael Renberg om utanförskap inom ungdomsidrotten.

För två år sedan kom det fram uppgifter om kränkande nollningar på flera av Norrlands skidgymnasier. En anonym elev talade om att tvingas strippa, svara på ingående frågor om sex och slicka grädde från klasskamraters könsorgan.

#mobbning

– De satte igång musiken, och sedan var det bara att göra sitt bästa. Om man inte presterade bra så fick man straff för det också, sade flickan, som var 16 år vid tillfället.

En granskning från SVT Sport visade på liknande händelser inom bland annat handboll, fotboll och orientering.

I mars i år dömdes tre internatelever på Åre skidgymnasium för sexuellt tvång efter en händelse som inträffade förra hösten.

Genom åren har liknande händelser rapporterats, och ibland också gått till åtal, inom flera idrotter.

”Hierarkisk aktivitet”

Karin Redelius som är högskolelektor i pedagogik på Gymnastik och idrpottshögskolan GIH har studerat fenomenet inkilning, och bland annat varit med att genomföra en undersökning om hur utbredd företeelsen är på landets riksidrottsgymnasier.

I undersökningen hade dryga 40 procent av de tillfrågade varit med om inkilningar.

– Det som vi har funnit i de studier som handlar om inkilning i idrott är att det handlar om att ta plats i en grupp. Det är en slags hierarkisk aktivitet, säger Redelius.

– Det är paradoxalt, för de som har varit med om det här säger att ja, man kan känna sig utsatt, ja, det är svårt att säga nej, ja det kan vara otrevligt – men de är ändå positiva till det här. Vi har tolkat det som att det är en kultur som man lär sig att bli en del av.

Är det svårt att veta var gränsen går?

– Det går inte att veta, utan det är bara den som blir utsatt som kan avgöra det. Det kan inte den som utför handlingen avgöra. Eftersom det är väldigt svårt att säga nej, så finns det ett problem bara i det.

Återskapas år från år

Redelius påpekar att den typen av kultur som inkilningen är en del av inte finns överallt inom idrotten, utan i vissa sammanhang.

– Det säger någonting om en kultur som verkar finnas i vissa idrotter, där den här typen av aktiviteter verkar återskapas år från år. Det verkar som att de som har varit med om det själva har uppfattningen att de som kommer nästa år också ska uppleva det. Och på andra ställen kanske det här inte finns alls.

Och även om majoriteten av de som tillfrågats i GIH:s undersökning själva säger att inkilning är någonting positivt, är det ett problem där det förekommer, menar Redelius.

– Det sker ofta i samband med alkohol, det finns ofta sexuella inslag, det handlar om kränkningar. Det är absolut någonting som är problematiskt. Vår slutsats är att det måste vara nolltolerans mot det. Däremot måste det finnas andra former för att skapa en grupp som måste tas fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mobbning

Mer i ämnet