Julia Larsson, Pixbo och Anna Wijk, Kais Mora i jakten på SM-guldet. Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Finalrutin krävs för att ta guldet ”

Uppdaterad
Publicerad

17.600 sålda biljetter och publikrekord. I dag avgörs SM-finalerna i innebandy på Tele2 Arena i Stockholm. Regerande mästaren Mora ställs mot grundseriesegrarna Pixbo. – Finalrutin är viktigare än man tror. Min magkänsla säger att Mora försvarar guldet, säger SVT Sports expert Gittan Ahonen Gunnarzon.

Mora spelar final för tredje året i rad. Anna Wijk, Moras poängligavinnare, tror att Pixbos försvar kan ställa till det för dem.

– De förtjänar att vara här, de har spelat ett riktigt bra försvar och det handlar om att få hål på de eftersom de har släppt in så lite mål. Jag tror att det kommer bli en riktigt rolig match, säger Wijk som dessutom fått utmärkelsen som årets bäste spelare och center på damsidan.

Som lagkapten har hon också fört Mora till Champions Cup-guld. Anna Wijk har också vunnit VM-guld med landslaget under säsongen. Så för Wijk kan SM-guldet vara det perfekta avslutet på säsongen.

– Vi går fullt ut för guldet. Vi har gjort ett jättebra slutspel och har många spelare som kan avgöra. Vi har en fantastisk spets i laget och en bra bredd och det tror jag blir till vår fördel, säger den 24-årige stjärnspelaren.

Många år sedan finalspel

Pixbo som förra säsongen blev utslaget i semifinalen av just Mora, kom tillbaka i år med besked. Man vann grundserien och nu väntar SM-final mot samma Mora.

– Jättespännande ska det bli. Vi har längtat efter finalen i många år nu och nu är det äntligen dags, säger Pixbos stjärnmålvakt Sara Hjorting som kan vara lagets nyckel till guldet.

Hjorting har blivit framröstad till årets målvakt har under säsongen och slutspelet släppt in få mål, något som lett laget till finalplatsen. Hon vill dock helst se matchen som en vanlig match.

– Det klart att det inte är en vanlig match men man får inte göra det för stor heller, utan det gäller att hålla kvar rutiner och köra på som vi brukar, säger hon.

Storvreta favoriter

På herrsidan har Storvreta slagit ut regerande mästaren Falun i semifinalen, för att där möta fjolårets andra finalist Linköping. Trots den rutin man har är det ett revanschsuget möte mellan de två lagen.

– Vi missade slutspelet i fjol. Hade någon fått frågan om vi skulle slå ut Falun i bäst av sju i semifinalen så hade ingen sagt ja tror jag. Linköping är ett bra lag, de har finalrutin från i fjol så det blir en tuff nöt att knäcka, säger landslagsforwarden Alexander Rudd.

Alexander Rudd var en stor anledning till att Storvreta slog ut Falun, hans gamla klubb, i semifinalen. För Rudd är det viktigt att se även finalen som en vanlig match.

– De handlar om att på något sätt hantera det som vilken match som helst och det är en fördel att vi har rutin från stora matcher, säger han.

I final för andra året i rad

Men Linköping har både erfarenhet från SM-final och har burit på en revanschlust i ett år nu. Förra året snubblade laget på mållinjen när man förlorade finalen mot Falun.

– Vi har klart högre förväntningar i år. Förra året gjorde vi två bra perioder sen fallerade vi i sista, så målet är att göra en bra match sett över tre perioder, säger Tobias Karlsson som tillsammans med lagets kapten Anton Karlsson bildar ett starkt backpar.

– Jag tror inte pressen påverkar oss. Förra året var det så. Det var första gången och det var mycket nytt för många men i år har alla fått ett år till på nacken och vi kommer prestera, säger Anton Karlsson säkert.

Världsrekord väntas

15.106 åskådare – det är det nuvarande världsrekordet för en innabandymatch. Rekordet är från VM-finalen mellan Sverige och Finland i Globen 1996.

Omkring 20 år senare – under morgondagens SM-finaler på Tele2 Arena i Stockholm kommer det rekordet att slås.

– Det kommer vi att slå med råge. Den totala kapaciteten på stolar vi kan sälja är drygt 19 000 och just nu ligger vi på drygt 17 600, säger Tobias Linderoth, projektledare för SM-finalerna under presskonferensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.