Efter sex år slutar Jan-Erik Vaara som förbundskapten för herrlandslaget i innebandy Foto: Bildbyrån

Guldkapten lämnar innebandylandslaget

Uppdaterad
Publicerad

Efter sex framgångsrika år slutar Jan-Erik Vaara som förbundskapten för det svenska herrlandslaget i innebandy

Jan-Erik Vaara förde det svenska damlandslaget till tre raka VM-guld 2007 till 2011 och sedan herrlandslaget till två raka guld 2012 och 2014. Senast i Riga i december 2016 blev det VM-silver efter förlusten i finalen mot Finland på straffar.

Såväl Jan-Erik Vaaras, som assisterande förbundskaptenen Ulf Hallstenssons, kontrakt går ut efter den pågående säsongen.

Trotjänaren hyllas

– Jan-Erik Vaara har betytt otroligt mycket för svensk innebandy. Han har lett Sverige under sex VM och med sina fem VM-guld som förbundskapten är han den främste vi har haft, säger Svensk Innebandys ordförande Tomas Engholm i ett pressmeddelande.

– Jag är extremt nöjd med den utveckling herrlandslaget haft och det vi uträttat tillsammans under åren. Vi har lyckats uppnå stora delar av den spelvision och spelidé som vi satt upp och gulden vi har tagit har i sig varit fantastiska resor och upplevelser. Men allting har ett slut och nu väntar nya utmaningar, säger Jan-Erik Vaara.

Landslagschefen Joakim Lindström vill också lyfta Jan-Erik Vaaras insatser för Svensk Innebandy och blickar samtidigt framåt:

– Jan-Erik har brutit barriärer för såväl dam- som herrinnebandyn. Kravbilden för att få representera Sverige har höjts och Jan-Erik har varit en avgörande del i det arbetet. Nu står vi inför utmaningen att ta tillbaka VM-guldet i Tjeckien 2018.

Arbetet med att hitta en ny förbundskapten har inletts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.