Innebandyförbundet utreder matchen mellan Växjö och Höllviken för manipulation av idrottsresultat. Foto: Bildbyrån

Innebandyförbundet utreder omtalad match

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har svenska innebandyförbundet startat en utredning angående manipulation av idrottsresultat. Matchen som utreds är mötet mellan Växjö och Höllviken i herrarnas SSL.

Ärendet kom in måndag vid lunchtid. Tipset har lämnats anonymt via Riksidrottsförbundets sajt för matchfixningsärenden.

– Vi undersöker om det skulle kunna vara frågan om manipulation av idrottsresultat, säger Linda Noppa, förbundsjurist på Innebandyförbundet, till SVT Sport.

Matchfixning

Den aktuella matchen var den sista i SSL:s grundserie. Höllviken behövde en poäng för att hålla sig kvar i högsta ligan. Med en period kvar av ordinarie tid låg de under med 6–2. 20 minuter senare var resultatet 7–7. Topplaget Växjö spelade för placering inför slutspelet.

Första gången förbundet utreder

Enligt förbundsjuristen Linda Noppa är det första gången innebandyförbundet tittar på ett ärende som detta. Båda parter, alltså Växjö och Höllviken, ska få bemöta de anklagelserna som i tipset riktas mot dem, innan förbundet kan gå vidare.

– Egentligen är enda möjligheten att fastställa om det faktiskt har skett något, om någon erkänner. Annars kan det egentligen bara stanna vid indicier, säger Linda Noppa.

”Det är trams alltihopa”

När SVT ringer upp Höllvikens sportchef Peo Stjernqvist har han inte nåtts av nyheten om förbundets utredning. Han kan alltså inte kommentera det direkta ärendet men säger:

– Det känns absurt allting. Jag tror att det är en bitterhet hos en del besvikna fans, tyvärr är den helt missriktad. Vi tycker att det är trams alltihopa och det finns ingen sanning i någonting av det som det spekulerats kring i media de senaste dagarna, säger Peo Stjernqvist.

Inget avvikande spel

Svenska spel har tittat snabbt på ärendet och kunde inte se något avvikande spelmönster. Matchfixning är därmed avskrivet.

– Vi har erbjudit spel på matchen men inte kunnat se något avvikande spel på matchen, säger Andreas Jerat, presschef på Svenska spel.

Karlstad vill inte anmäla

I och med helgens resultat mellan Växjö och Höllviken åkte IBF Karlstad ur SSL. Klubbens sportchef tyckte då att det var anmärkningsvärt att Växjö tappade en så stor ledning mot ett bottenlag. Däremot övervägde han inte att göra någon anmälan.

– Nej, det kommer vi inte. Vi känner att det ändå inte kommer leda till något. Vi kommer inte att få vår SSL-plats tillbaka och matchen kommer inte att spelas om. Nu är det många som hört av sig och media har tagit upp det här så jag tror att Innebandysverige har fått upp ögonen för problemet. Det är väl lite det vi ville komma åt, sa Mikael Bergqvist till SVT under måndagen.

SVT Sport har försökt att nå representanter från Växjö.

Detta har hänt – därför spekuleras det kring matchen

I lördags spelades den sista omgången i grundserien i innebandyns högsta liga, SSL.

Växjö Vipers mötte då Höllviken hemma. Höllviken behövde en poäng för att hålla sig kvar i högsta ligan. Det räckte alltså att spela lika efter full tid.

Med en period kvar av ordinarie tid låg Höllviken under med 6–2. 20 minuter senare var resultatet 7–7. Höllviken hade då säkrat spel i högsta ligan även nästa säsong. Matchen gick då till förlängning.

Växjö Vipers var redan klara för fortsatt slutspel men vilken plats i tabellen de hamnar på efter att grundserien är över har betydelse i det fortsatta slutspelet.

I förlängning plockade Höllviken ut sin målvakt och Växjö Vipers gjorde mål i öppen kasse och vann med 8–7. Segern innebar att Växjö Vipers slutade på en andraplats i tabellen. Efter matchen jublade bägge lagen.

Det som efter matchen har kommit att diskuteras är både likaresultatet efter full tid och det faktum att Höllviken plockade ut sin målvakt.

Höllvikentränaren Vidar Jonsson och Växjö Vipers tränare Niklas Nordén har tidigare arbetat ihop i Helsingborg. Men båda förnekar att de skulle ha varit överens om resultatet.

För första gången någonsin inom innebandy på den här nivån kommer nu matchen att utredas för matchfixning och manipulation av idrottresultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet