Kim Nilsson har nu gjort 81 landslagsmål. Foto: Bildbyrån

Nilsson historisk när Sverige vann igen

Kim Nilsson skrev svensk innebandyhistoria när Sverige avslutade VM-gruppspelet i Riga med ännu en seger – nu med 7-2 mot Tjeckien. Efter gruppsegern laddar nu de blågula för kvartsfinal på torsdag.

Gårdagens match mot Norge blev onödigt spännande innan Sverige vaknade till och kunde rycka ifrån i slutet av matchen. I dagens möte med Tjeckien var de svenska killarna mer alerta och gjorde tre snabba mål i början av första perioden.

1-0 kom efter en snabb spelvändning där Alexander Galante Carlström sköt via den tjeckiska målvakten och in i mål.

2-0 genom Johan Samuelsson och Rasmus Enströms 3-0 kom kort därefter.

Men Tjeckien, som var VM-trea för två år sedan, vek inte ner sig. Istället lyckades man sätta en boll i nät innan den första perioden var över. Linköpings forward Matej Jendrisak var det som låg bakom Tjeckiens mål.

Nilsson bäste målskytt genom tiderna

Sverige fick ändå sista ordet i den första perioden när Kim Nilsson utökade ledningen till 4-1 före pausen. Därmed passerade Nilsson Niklas Jihde och blev med sina totalt 81 fullträffar tidernas främste målskytt i innebandylandslaget.

– Det är jätteroligt att gå om en sådan stor person som Niklas Jihde är. Han var en otroligt duktig innebandyspelare, jag fick äran att spela med honom i AIK. Det är häftigt, säger Nilsson enligt ett pressmeddelande.

Sverige fortsatte att trumma på i den andra perioden. Efter ett snyggt anfallsspel där hela den svenska femman var inblandad i förarbetet kunde Rasmus Sundstedt sätta dit Sveriges femte mål. Halvvägs in i matchen klev Johannes Larsson fram och satte dit 6-1.

Kort efter Milan Tomasiks reducering till 6-2 utnyttjade Sverige ett powerplay och gjorde 7-2 genom Mattias Samuelsson.

Tjeckien vassast i slutet

Tjeckien fick inleda den tredje perioden i powerplay och fick också utdelning för sin press. Jiri Curney satte ett direktskott från backplats och mindre än en minut senare kunde Matej Jenrisak reducera ytterligare genom sitt andra mål för dagen.

Med tre minuter kvar av matchen chansade Tjeckien och tog ut sin målvakt, men det straffade sig snabbt när Rasmus Sundstedt fick tag på bollen och kunde sätta den i tom bur.

Matchen fick aldrig någon riktig nerv utan Sverige kunde vinna gruppfinalen relativt komfortabelt med 8-4.

– Vi har lite bättre energi i dag och kanske har växlat upp lite inför helgen som kommer. Det får vi hoppas, säger förbundskapten Jan-Erik Vaara  till TV12.

Nu väntar en dags vila för det svenska laget innan slutspelet drar igång. I torsdagens kvartsfinal möter Sverige segraren i playoff-matchen mellan Tyskland och USA.