Sverige förlorade historisk VM-final

Sverige föll efter straffar i VM-finalen

För första gången i herr-VM har en final i innebandy avgjorts på straffar. Då fick Sverige se sig besegrat av Finland som vann sitt tredje VM-guld. ”Det känns bara piss”, säger svenske stjärnan Kim Nilsson till SVT.

Kim Nilsson, historisk i semifinalen då han blev bäste svenske poänggörare i herrlandslaget genom tiderna, gav Sverige en bra start på VM-finalen, när han efter drygt sju minuter gav Sverige ledningen. Kort därefter utökade Tobias Gustafsson till 2-0, och Sverige såg ut att ha kopplat greppet om guldet.

Men då vaknade Finland. På två och en halv minut kom både 2-1 och 2-2 och vips så var utgångsläget detsamma igen.

Mellanperioden blev sedan en målsnål sådan. VM-debutanten Tobias Gustafsson gjorde enda målet och sitt andra i finalen med ett lågt skott.

Nilsson hade chansen att avgöra

Men Finland gav inte upp. Med drygt tio minuter kvar av ordinarie tid kvitterade Peter Kotilainen, även han VM-debutant och utsedd till turneringens mest värdefulla spelare, till 3-3 med ett avslut från nära håll. Det var Kotilainens andra mål i VM-finalen.

Inga mål föll under ordinarie tid, och sju minuter in i förlängningen fick storstjärnan Kim Nilsson chansen att avgöra vid ett friläge, men hans skott gick över. Allt fick istället avgöras på straffar, för första gången i VM-historien.

”Det känns för jävligt”

Där satte Finland sina fyra första straffar, medan Sverige brände två genom Johan Samuelsson och Henrik Stenberg. Svenskarna fick efter avgörandet se Finland jubla ikapp med de högljudda finska fansen i Riga.

– Det känns bara piss alltihop. Det är så jävla jobbigt just nu. Vi åker inte hit för något silver, men tyvärr går det till straffar och de gör mål och vi missar. Det är idrott, säger Kim Nilsson till SVT Sport.

Kohonen tog sitt tredje guld

Den som satte Finlands avgörande straff var ingen dussinlirare, utan veteranen Mika Kohonen som gjorde sitt tionde VM.

39-årige Kohonen satt på bänken hela matchen, men var kylig när han väl fick chansen.

– Jag är långtifrån hjälte. Det är något som sitter i ryggmärgen. Det här betyder otroligt mycket. Det är mitt tredje guld men för många killar är det det första, säger Kohonen till TV12.

Fakta: Världsmästare genom tiderna

1996: Sverige

1998: Sverige

2000: Sverige

2002: Sverige

2004: Sverige

2006: Sverige

2008: Finland