Josefina Eiremo lyfter VM-bucklan. Foto: TT Nyhetsbyrån

Femte raka VM-guldet – efter straffdrama

Uppdaterad
Publicerad

Drama hela vägen in på mållinjen. Då klev Amanda Delgado Johansson fram – och avgjorde med två straffmål i VM-finalen mot Finland. ”Jag tror jag drömmer”, säger matchvinnaren till TV4 om 7–6-segern efter straffar och Sveriges femte raka VM-guld.

När Sara Helin gav Sverige ledningen efter drygt sex minuter såg det ut att bli en planenlig seger i VM-finalen. Så blev det inte.

Finland vände till 2–1 redan i den första perioden innan dramat utspelade sig på allvar.

Lagen bytte chanser, gjorde mål, kvitterade varandras ledningar – men lyckades inte göra något segerryck. 4–4 efter tre perioder och inte heller förlängning kunde skilja Sverige från värdnationen Finland.

Målvakterna i fokus under straffdramat

Det blev i stället straffar där målvakterna Emelie Frisk i Sverige och Jonna Mäkelä i Finland hamnade i centrum.

Bara fyra av tio straffar gick i mål under den inledande straffläggningen, men förbundskapten Andreas Lundmark var lugn.

– Vi har vunnit varenda straffläggning mot Finland. Just straffläggningen var lugn, det var värre i sudden och i slutet av matchen, säger Sveriges förbundskapten.

Först i utslagningsomgången kunde matchen avgöras. Delgado Johansson klev fram på nytt – och avgjorde till Sveriges fördel.

– Jag finner inga ord. Jag försökte spela att jag inte var så nervös, men ja... vad nervös jag var, säger Delgado Johansson till TV4.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.