Foto: TT Nyhetsbyrån

IOK-förslag kan ge svensk OS-ansökan

Uppdaterad
Publicerad

IOK:s nya förslag om billigare OS öppnar upp för en ny svensk OS-ansökan.

-Det här banar väg för ett OS i Sverige, säger SOK-ordföranden Stefan Lindeberg.

Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach presenterade på tisdagen 40 förslag på förändringar som det ska beslutas om vid IOK-sessionen i Monaco i december. Bland annat föreslås att kandidatstäder inte ensamma ska behöva stå för kostnaderna av ansökan. Dessutom ska värdstäderna kunna lägga till en eller flera idrotter till sina program och det ska gå snabbare att ta bort och lägga till idrotter på OS-programmet.

Men det är andra förslag – som finansiering, riskhantering, planering, krav på hållbarhet, krav på arbetsrätt och säkerhet på OS-byggen som gör det möjligt att damma av ansökan om vinter-OS till Stockholm.

– Det är lätt att säga att det här skulle gjorts tidigare, men det är bättre sent än aldrig, säger Lindeberg till SVT Sport.

”Ta ett rejält snack”

– Så med de här förändringarna där man anpassar OS-projekten för städer som redan har en fungerande infrastruktur och redan klara arenor kan öppna för Stockholm, säger SOK-ordföranden.

Enligt IOK:s förslag ska en värdstad kunna ha tävlingarna på flera orter.

-Men jag tror inte att vi ska fundera på att sprida ut tävlingarna generellt över landet för då tappar man hela OS-idén. Men som ett exempel skulle man kunna lägga ut ett gruppspel i ishockey till andra orter och ha finalspelet i Stockholm.

Inget OS med Norge

Det ska också kunna bli möjligt att arrangera ett OS i två nationer. Men ett OS i Trondheim och Åre, som det pratats om, ser inte Lindeberg som möjligt.

– Vi har inget att vinna på att göra sådana lösningar. Vi behöver Stockholm som basort för att klara kapaciteten när det gäller infrastruktur och boende och annat.

Lindeberg säger att IOK:s förslag är en kopia på det förslag som de nationella olympiska kommittéerna i Sverige, Tyskland, Schweiz och Österrike tidigare i år lagt fram. Detta efter att länderna dragit tillbaka sina ansökningar om vinter-OS 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.